Pátek, 29. března 2024

Budoucnost české energetiky je ve vodíku

Budoucnost české energetiky je ve vodíku
Budoucnost energetiky v Česku je po plynové krizi v obnovitelných zdrojích, vodíkové energii a snížení závislosti na Rusku. V rozhovoru pro Českou televizi to ve středu řekl ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

"Nesouhlasím s tvrzením, že vítězem z ukrajinsko-ruské plynové krize se stala atomová energie. Když se dnes rozhodnete, že se postaví atomová elektrárna, spustí se nejdříve za 14 let," řekl Bursík. Jedinou cestou je podle něj snížit závislost na plynu z Ruska pod 40 procent (v současnosti je to 80 procent) a zaměřit se na přísun zkapalněného zemního plynu. "Ten se může dovážet z Afriky a Blízkého východu," řekl.

Bursíka ve středu v Evropské parlamentu v Bruselu představí priority Česka v oblasti ochrany životního prostředí. "Agenda je nesmírně rozsáhlá a nám zbývá velmi málo času. Všechno musíme stihnout do začátku dubna, kdy Evropský parlament končí. V červnu totiž čekají celou unii eurovolby," řekl Bursík. Neobává se, že ambiciózní plán v podobě přijetí evropského klimatického balíčku zkrachuje kvůli současné světové finanční krizi.

Pochvaluje si, že dosavadní jednání s europoslanci je na velmi vysoké odborné úrovni. "Jsou tam lidé třeba deset patnáct let, pracují na určitém tématu a dokonale ho znají. Nezajímají je povrchní názory nebo politické hrátky," řekl Bursík. Narážel tak na postoj a názory českého prezidenta Václava Klause v oblasti ekologie. "Rozhodně jeho názory rozebírat nebudeme. Na takové hrátky není čas," uzavřel Bursík.

Autor: Jitka Zadražilová

http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů