Pátek, 19. dubna 2024

Valašskomeziříčtí ochránci přírody vyzývají lidi k vyhledávání nových studánek

Valašskomeziříčtí ochránci přírody vyzývají lidi k vyhledávání nových studánek
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Český svaz ochránců přírody ve Valašském Meziříčí (ČSOP VM) se rozhodl v letošním roce uskutečnit zajímavý projekt, jehož cílem je zmapovat v Beskydech studánky a mokřadní lokality. Jiří Jurečka z ČSOP VM agenturu Mediafax informoval, že do vyhledávání studánek se může zapojit i veřejnost.

Nalezené studánky budou zapsány do oficiálního celostátního registru. "Pokud někdo při toulkách přírodou objeví studánku či vodní pramen, může nás kontaktovat. Lidé se navíc mohou pokusit zjistit jméno studánky, kdo se o ni stará, vyfotit ji a případně zjistit GPS souřadnice. Vítáme i pověsti a příběhy, které se k daným studánkám váží," podotkl Jurečka. Spolu se studánkami zjišťují ochránci přírody i informace o mokřadech, podmočených lukách, svahových prameništích, lesních jezírkách a podobně. Své nálezy mohou zájemci hlásit pomocí e-mailuvalmez@ochranci.cz nebo prostřednictvím telefonu                571 621 602        .

"Každý turista rád potkává v přírodě studánky, o mnohých se ale vůbec neví. Zanesením do map a celostátního registru je tak můžeme zpřístupnit i dalším lidem. Zanikající studánky chceme obnovovat," uvedl Jurečka. Seznam zjištěných pramenů a studánek bude nakonec předán Klubu českých turistů a kartografům k zakreslení. Ochránci se navíc pokusí najít také patrony jednotlivých studánek, kteří o ně budou dlouhodobě pečovat.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů