Pátek, 29. března 2024

V Číně budují velké jaderné elektrárny

V Číně budují velké jaderné elektrárny
V prosinci 2008 začaly stavební práce na místě budoucí velké čínské jaderné elektrárny u města Yangjiang. Nová elektrárna bude stát 70 miliard jüanů a ročně vyrobí 45 miliard kWh. Má mít šest 1000MW bloků, první z nich bude v činnosti již v roce 2013. Kompletní elektrárna začne dodávat proud do sítě v roce 2017.

Jaderná elektrárna Yangjiang ušetří Číně ročně 16 miliónů tun uhlí a sníží emise CO2 o 36 miliónů tun ročně. Jde o součást ambiciózního plánu čínské vlády zvýšit do roku 2020 kapacitu jaderných elektráren na 40 GW. V této době by se měl podíl jaderné energetiky v Číně na dodávkách elektřiny spotřebitelům zvýšit na 4 procenta, což je dvojnásobek současného stavu. Rozhodující podíl mají zatím tepelné elektrárny (80 procent), spalující hlavně uhlí. Jsou zdrojem velkého znečištění životního prostředí. Hydroelektrárny se na dodávkách elektřiny podílejí 18 procenty.

Elektrárna v Yangjiang patří čínské energetické firmě China Guangdong Nuclear Power Group. Ta se nyní zabývá také druhou etapou výstavby jaderné elektrárny v Ling'ao a v roce 2009 zahájí výstavbu jaderné elektrárny v Taishanu.

Čínské jaderné elektrárny se dosud stavěly na mořském pobřeží, podle nových plánů se mají budovat i ve vnitrozemí. Nejdříve zřejmě začne výstavba v provincii Jiangxi, a to v Pengze u města Jiujiang. Elektrárna na březích veletoku Yangtze má mít výkon 8000 MW a elektřinu začne dodávat již v roce 2013. Ročně má vyrobit 60 miliard kWh, náklady se odhadují na 60 miliard jüanů. V provincii Jiangxi se také těží uranová ruda, geologové uvádějí, že je tu třetina všech známých čínských nalezišť uranu. Další vnitrozemské jaderné elektrárny se mají stavět v provinciích Hubei a Hunan.

Zdroj: Informační servis ČNS
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů