Sobota, 20. dubna 2024

Jsou investice do ekologických technologií řešením budoucích problémů?

Jsou investice do ekologických technologií řešením budoucích problémů?

Svět se nachází v nejhorší hospodářské krizi od třicátých let minulého století. Mnoho lidí si proto klade otázku, zda snaha o posílení ekonomiky nepůjde na úkor ochrany životního prostředí. Jedním z argumentů v této diskuzi je návrh, investovat cíleně do ekologických technologií a tak vytvářet nová pracovní místa. Je to realistické? Zajímají nás váše názory!

V prosinci 2008 vyzval generální tajemník OSN Ban-Ki Moon k nové celosvětové dohodě o ekologické obnově, která by měla oživit světové hospodářství. Koncem tohoto roku má být dojednána nová smlouva o snížení emisí skleníkových plynů.
 
Vláda nového amerického prezidenta Barack Obamy již oznámila, že hodlá během příštích tří let zdvojnásobit výrobu alternativní energie v USA. V rámci tohoto plánu se bude budovat přes 3000 mil nových elektrických sítí, což má posílit zaměstnanost.
 
Europoslanci diskutují o posílení alternativní energie
 
Evropský parlament se tématu alternativních energií věnoval nedávno ve dvou rozsáhlých rozpravách, 18. listopadu a 4. prosince. Předseda konzervativních poslanců, Francouz Joseph Daul, upozornil na význam ekologických inovací, které podle jeho slov mají pomáhat v budoucnosti zajistit pracovní místa. Jeho stranická kolegyně Avril Doyle shrnula diskuzi takto: "Investice, pracovní místa, platy, konzumování a záchrana naší planety znamenají totéž."
 
Infrastruktura potřebuje obnovu
 
Švédský sociální demokrat Jan Andersson se zaměřuje na potřebné investice do energetické infrastruktury. Upozorňuje na skutečnost, že budoucí výstavba sítí musí daleko víc zohledňovat ochranu životního prostředí. 
 
Předseda liberálů, Brit Graham Watson, by nejraději poslal lidi, aby masově stavěli solární panely a větrné generátory na své domy. "Tím bychom podnítili inovace a zajistili mnoho pracovních míst."
 
Polský poslanec Ryszard Czarnecki z krajně pravicového spektra (UEN) není velkým přítelem diskuzí o klimatu a životního prostředí. "V současné situaci jsou hospodářský růst a boj s nezaměstnaností stokrát důležitější než otázky změny klimatu," řekl v rozpravě.
 
Spolupředsedkyně zelených, Italka Monica Frassoni, se zaměřila na státní podpory pro automobilový průmysl: "Veřejné prostředky bychom neměli dávat výrobcům automobilů, tím se jen víc a víc peněz splachuje do záchodu."
 
Roberto Musacchio z krajní levice (GUE/NGL) naopak kritizoval kapitalismus jako takový slovy: "Životní prostředí není problémem pro hospodářství, ale klíček k řešení."
 
Co si myslíte vy? Je posílení podpory pro hospodářský růst slučitelné s ochranou životního prostředí? Zapojte se do diskuze kliknutím na níže uvedený odkaz.

zdroj: Evropský parlament

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů