Čtvrtek, 28. března 2024

Skončila největší investiční akce v dějinách Příbrami, přestavba čistírny odpadních vod

Skončila největší investiční akce v dějinách Příbrami, přestavba čistírny odpadních vod

Příbram - Po jednom roce zkušebního provozu zmodernizované čistírny odpadních vod a rekonstrukci oddílné kanalizace v Příbrami II byl tento týden projekt slavnostně zakončen. Přestavbou navíc vznikly podmínky k odkanalizování některých osad a obcí v okolí Příbrami.

Po dvouleté výstavbě zahájila zrekonstruovaná čistička zkušební provoz na začátku roku 2008 a na jeho konci, po vyhodnocení, přešla do trvalého provozu. Již při plánování byl kladen důraz především na zlepšení kvality vypouštěných vod, zlepšení využitelnosti kalu a snížení emisí bioplynu.


„Ze zhruba čtyřicet let staré čistírny s účinností odpovídající tehdejším znalostem a technologiím čištění odpadních vod máme nyní po rekonstrukci moderní technologický celek. Výsledky měření při zkušebním provozu ukázaly, že naše nová čistírna nyní splňuje náročné požadavky na parametry v kvalitě vyčištěné odpadní vody vypouštěné do Příbramského potoka,“ konstatoval příbramský starosta Josef Řihák.
Po modernizaci čističky se podstatně snížil obsah dusíkatého znečištění a znečištění fosforem ve vypouštěné vodě. V rámci kalového hospodářství byla na čistírně instalována technologie hygienizace kalu, která umožňuje jeho další využití třeba v zemědělství, nebo při rekultivacích a terénních úpravách.


Bioplyn vznikající při zpracování kalu jímá speciální zařízení, jež ho následně využije v samotném procesu při čištění odpadních vod u zajištění dodávky tepelné energie nebo k výrobě elektřiny.


Celkem stálo zrekonstruování čistírny téměř osm milionů eur, z čehož 71 procent uhradil evropský Fond soudržnosti, čtyři procenta Státní fond životního prostředí a zbytek zaplatilo město.


„Jsem rád, že se podařilo tak velkou stavbu dokončit. Dílčí problémy se podařilo vždy úspěšně vyřešit. Nesmírně si vážím především přístupu Evropské unie, protože bez peněz z jejích strukturálních fondů bychom nemohli tak nákladný projekt realizovat,“ řekl starosta Josef Řihák.
Podmínkou Evropské komise pro poskytnutí dotace bylo snížení množství dešťových vod přitékajících kanalizačním systémem do čističky odpadních vod. Kvůli tomu nechalo město zpracovat také výstavbu oddílné kanalizace v Hrabákově ulici, na náměstí Dr. J. Theurera a v Mariánském údolí, která byla jako součást projektu čistírny odpadních vod dokončena na konci loňského roku.


„Nyní definitivně končí co do objemu vložených peněz největší investiční akce v historii Příbrami. Modernizací naší čistírny jsme vytvořili předpoklady pro další rozvoj a rozšíření města. Rovněž máme vhodné podmínky k realizaci projektu Čistá Litavka, díky kterému se budou moci dosud neodkanalizované osady a obce v okolí Příbrami připojit na čističku odpadních vod,“ dodal starosta Josef Řihák.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů