Čtvrtek, 28. března 2024

Oteplování Arktidy ohrožuje NATO

Oteplování Arktidy ohrožuje NATO
NATO bude muset být vojensky přítomno v oblasti Arktidy, pokud globální oteplování povede v této části planety ke zprůchodnění mořských cest a velmoci vznesou nárok na bohaté zásoby energetických surovin. Upozornil na to včera v Reykjavíku generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer.

"Jsem ten poslední, kdo by vyhlížel vojenský konflikt, ale velmoci budou v oblasti vojensky přítomné... a politická a hospodářská spolupráce jsou nezbytností," prohlásil de Hoop Scheffer na konferenci velitelských složek NATO konané v islandské metropoli. V této souvislosti zdůraznil nezbytnost budovat důvěru mezi všemi zeměmi, které se v oblasti angažují, a to včetně Ruska, jež je strategickým rivalem NATO.

Otevření lodních cest

Zprovoznění lodních cest vedoucích arktickou oblastí, které byly dosud prostupné jen díky ledoborcům, ohrožuje složité vztahy mezi zeměmi, které soupeří o toto teritorium. Především proto, že se otevírá možnost pátrání po ropných polích a rezervoárech zemního plynu v kdysi nepřístupných oblastech.

Američtí vědci odhadují, že v oblasti se nachází zhruba 13 procent dosud neobjevených celosvětových zásob ropy a pokud jde o zemní plyn, pak tento údaj vzrůstá dokonce na 30 procent.

Podle de Hoopa Scheffera už teď řada zemí posiluje své vojenské aktivity v oblasti.

Mezi zeměmi, které se snaží nastolit nad částmi Arktidy svrchovanost, jsou vedle severských států i USA, Rusko a Kanada. Velmi pravděpodobně si v této záležitosti pospíší i Čína, aby podle politických analytiků také něco získala z arktických energetických rezerv.

Alternativa k Panamě

Někteří vědci mají za to, že věčný ledový příkrov může z arktických vod zmizet už někdy od roku 2013, tedy o celá desetiletí dříve, než se dosud předpokládalo.

Podle Jaapa de Hoopa Scheffera se tak zřejmě severní ledová cesta pro obchodní lodě stane alternativou průplavů v Suezu a v Panamě.

"Klimatické změny se už stávají realitou, která přinese některé nové výzvy, a to i pro NATO," zdůraznil generální tajemník aliance. A prudké oživení, které zažívá průzkum energetických nalezišť, bude podle něho znamenat i nezbytnost výraznější přítomnosti NATO v oblasti.

Lee Willett z londýnského ústavu Royal United Services Institute poukázal na fakt, že jakmile se severní mořské cesty zprovozní, okamžitě budou následovat vojenská plavidla, jejichž úkolem bude podpořit nárok zaangažovaných zemí na energetické zdroje.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů