Čtvrtek, 28. března 2024

Okresní soud zrušil projednávání žaloby Olomoučanů kvůli hluku

Okresní soud zrušil projednávání žaloby Olomoučanů kvůli hluku
Olomoucký okresní soud zrušil středeční jednání ve věci žaloby, kterou kvůli hluku podalo na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pět Olomoučanů z Rolsberské ulice. Nový termín zatím nebyl stanoven. ČTK to dnes zjistila na internetových stránkách www.justice.cz. Spor se tak ani po dvou letech od podání žaloby nedostal před soud. Lidé doplatili nejen na to, že jejich kauzu si předávaly soudy z Prahy do Olomouce, ale i na personální změny u okresního soudu.
    "ŘSD podalo odvolání ke krajskému soudu proti výši odměny pro znalce. Považujeme to za zdržovací taktiku. Nový termín jednání by podle soudkyně mohl být stanoven na březen," řekl dnes ČTK právník žalobců Pavel Doucha z Ekologického právního servisu.
    Žalobu podali Olomoučané v únoru 2007. Případ lidí z Rolsberské ulice dostal na stůl pražský soud, neboť v Praze má ŘSD své sídlo. Soudce však chtěl kauzu kvůli místnímu šetření předat olomouckým kolegům. O přesunu rozhodl Nejvyšší soud. Věc poté připadla olomoucké soudkyni Haně Šimkové. Ta však odešla na pobočku krajského soudu a její věci převzali kolegové. Případ nakonec dostala na starost soudkyně Markéta Stollárová.
    Všichni žalobci vlastní nemovitosti v Rolsberské ulici, která je hlavní cestou na Přerov a patří mezi ulice nejhůře postižené nadlimitním hlukem z dopravy v Olomouci. Po ŘSD, které komunikaci vlastní, požadují zajistit snížení hlukové zátěže na zákonem přípustné limity. V minulých letech podnikli řadu kroků a absolvovali řadu jednání s cílem snížit v okolí svého bydliště hluk na přijatelnou úroveň, ale bezúspěšně.
    Zástupci ŘSD ČTK před časem řekli, že plánují v této oblasti nová měření hluku a výměnu oken. Podle právních zástupců obyvatel však tato opatření příliš nepomohou. Na žalobě, která leží u soudu, lidé i nadále trvají. Hluk v ulici měřil i soudní znalec. "Posudek vyznívá v náš prospěch, limity venkovního i vnitřního hluku jsou překročeny," uvedl jeden z pěti žalobců Jiří Skopal.
    Podle něj je problémem i velké množství vozů, které ulicí projíždějí z areálu bývalého ČSAD a od hobbymarketu Hornbach. Řešením by prý bylo uzavření dvou průjezdů do Rolsberské ulice, což by v lokalitě údajně znamenalo úbytek více než 5000 aut denně. Proti správním orgánům, které povolily stavbu Hornbachu, podali lidé v minulosti několik žalob. Podle Skopala dal soud žalobcům za pravdu.
    V podobném sporu, jaký vedou Olomoučané, loni uspěli lidé bydlící v okolí magistrály v ulici 5. května v Praze 4. Kvůli nadměrnému hluku zažalovali magistrát. Městský soud v Praze nařídil hlavnímu městu, aby do jednoho roku hladinu hluku v jejich bytech snížilo.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů