Čtvrtek, 25. dubna 2024

SMO navrhuje opatření pro lepší využití domovních odpadů

SMO navrhuje opatření pro lepší využití domovních odpadů

Plzeň - Daňové zvýhodnění výrobků z recyklovaných surovin, nižší nebo žádná DPH na odpadové služby a koncepční řešení domovních odpadů podpořené dotacemi EU by podle obcí mělo zajistit vyšší využití domovního odpadu. Místopředseda Svazu měst a obcí ČR (SMO) Jaromír Jech a člen komise pro životní prostředí Marek Sýkora dnes ČTK řekli, že stát se k tomuto návrhu zatím nevyjádřil. Podle nich by navrhované kroky zvýšily zájem o třídění a snížily náklady s ním spojené.

Obce v Plzeňském kraji, které se setkání zúčastnily, pociťují od konce loňského roku na svých příjmech výrazně klesající zájem o tříděný papír, plasty, ale i kovy a další suroviny. "Odběratelské firmy v mnoha obcích odmítají za tříděný odpad platit," uvedl Sýkora, který je tajemníkem krajského sdružení měst a obcí.

"Situace došla do absurdního stádia, kdy obce nemají odbyt pro druhotné suroviny, jež se jim hromadí. Někde jsou dokonce nuceny platit za to, že je svozová firma odebere, čímž jsou neočekávaně zatíženy rozpočty obcí," řekl právník SMO Pavel Drahovzal. Svaz vede jednání s ministerstvem životního prostředí a 12. února bude jeho komise jednat se svozovými firmami a odběrateli surovin o řešení současné krize.

Podle Sýkory chce SMO nastavit jasná pravidla cen při výkupu odpadu, které by zamezily podobným výkyvům a přinesly by jistotu obcím v oblasti financování odpadového hospodářství.

V Plzeňském kraji se zatím svozové firmy chovají podle Sýkory velmi rozumně a zásadně své služby nezdražují. "Doporučíme obcím, aby s nimi do do budoucna uzavíraly měsíční nebo kvartální smlouvy na pevně dané ceny a aby si dohodly se svozovými firmami odběr odpadu pouze v případech, když budou mít kontejnery v obci plné," řekl starosta Blížejova na Domažlicku a regionální zástupce SMO Jiří Červenka.

Podle něj se zatím starý papír a plast v kraji na skládkách nehromadí. "Pokud by ale svozové firmy začaly nehorázně zdražovat, obcím by se jejich služby nevyplatily a mohl by tam skončit. Zatím takové signály nemáme," řekl Sýkora. Podle něj se stále vyplatí za odběr domovního odpadu platit tak, jak je tomu v současné krizové době, než ho skládkovat. To navíc po roce 2020 Evropská komise zakáže.

Odpadová firma EKO-KOM vyšla obcím vstříc a od nového roku zvýšila o 15 procent platby za vytříděný odpad. V některých obcích, například v Přešticích, už se stává, že dostanou od EKO-KOMu víc peněz, než kolik do systému třídění vloží. "Odpadový papír a plasty přestala dočasně vykupovat Čína a nyní se hromadí ve svozových firmách," řekl Sýkora. Podle něj už české papírny začínají odpad brát. Záleží ale na kvalitě jeho vytřídění, tedy systému, který se v ČR buduje více než deset let. Čím kvalitnější bude separace papíru nebo plastu, tím dostanou obce více, dodal Sýkora. Čínský propad poptávky by měl podle něj ustoupit zhruba v polovině roku.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů