Sobota, 20. dubna 2024

Pan Ki-mun: Všechny země musí přijmout opatření k ochraně klimatu

Pan Ki-mun: Všechny země musí přijmout opatření k ochraně klimatu
Vyspělé státy si musejí stanovit ambiciózní cíle k omezení emisí skleníkových plynů, konkrétní opatření k ochraně klimatu ale musí zavést i rozvojové země. Na úvod třídenní konference o změně klimatu v Dillí to dnes podle agentury DPA uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Summitu se účastní i český ministr životního prostředí Martin Bursík, který vede delegaci EU při jednání s indickou vládou o spolupráci při prosazování nové světové dohody o snížení emisí.
    "Boj s chudobou nelze vyhrát, pokud budeme zanedbávat životní prostředí," řekl Pan. "Pokud se nám nepodaří zabránit klimatickým změnám, bude se zhoršovat chudoba i strádání. To destabilizuje ekonomiky, přispěje k nestabilitě v mnoha zemích a podryje naše snahy o zajištění udržitelného rozvoje," dodal.
    Třídenní konference v Dillí chce přispět k dosažení konsenzu o omezení emisí skleníkových plynů před prosincovým klimatickým summitem OSN v Kodani. Zde by měla být uzavřena dohoda o dalším snížení produkce skleníkových plynů, která by nahradila Kjótský protokol po vypršení jeho platnosti v roce 2012.
    K prosazení celosvětové dohody je třeba získat především podporu rozvíjejících se zemí, jako jsou Indie a Čína, které patří k největším znečišťovatelům ovzduší, ale Kjótský protokol se na ně nevztahoval. Bursík dnes nicméně uvedl, že Dillí věří, že jednání v Kodani budou úspěšná.
    "(Indický) ministr (životního prostředí a lesnictví Namo Narain) Mína se vyjádřil optimisticky k uzavření globální dohody o ochraně klimatu v Kodani v prosinci 2009, Indie je připravena se na úspěchu jednání podílet," uvedl Bursík v tiskovém prohlášení po setkání s indickou delegací. Oznámil také, že EU projednává možnosti financování projektů na ochranu klimatu v rozvojových zemích
    Kjótský protokol z roku 1997 zavazoval účastnické země ke snížení produkce skleníkových plynů, považovaných za hlavní důvod globálního oteplování Země, o pět procent proti roku 1990. Dohoda připravovaná pro summit v Kodani by měla stanovit snížení emisí těchto látek do poloviny století o 50 procent.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů