Čtvrtek, 28. března 2024

Na skládce odpadu u Přibyslavi přibude kompostárna a sběrný dvůr

Na skládce odpadu u Přibyslavi přibude kompostárna a sběrný dvůr
Na skládce komunálního odpadu u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku letos přibude kompostárna a sběrný dvůr. Obě zařízení, která pomohou snížit objem ukládaných odpadků, budou stát 15,8 milionu Kč, dokončeny budou letos v květnu. Město jejich stavbu z větší části zaplatí z dotací, sdělil dnes ČTK starosta Jan Štefáček.
    Skládka nedaleko místní části Ronov nad Sázavou je v provozu od poloviny 90. let, odpad se na ni sváží z více než 100 obcí. Ve sběrném dvoře budou moci lidé ročně odevzdat až 2500 tun odpadu, který se bude dále zpracovávat nebo odborně likvidovat. Kompostárna bude schopna ročně vyrobit kompost z 5000 tun materiálu, například z posečené trávy a zbytků zeleně.
    Sběrný dvůr a kompostárnu staví město od loňského září. Celkové náklady včetně daně z přidané hodnoty (DPH) převýší 18 milionů Kč. Město ale nakonec zaplatí nižší částku, protože je plátcem DPH za svoji hospodářskou činnost. EU na stavby přidá 13,2 milionu Kč a Státní fond životního prostředí 779.000 Kč.
    Na Vysočině je podle údajů kraje v provozu 27 skládek odpadu. Vzhledem k tomu, že objem odpadků ukládaných na skládky má v nejbližších letech výrazně klesat, přibývají zařízení na třídění a zpracování tohoto materiálu. Třídicích linek je v kraji asi osm a kompostáren 18, další kompostárny se staví.
    Podstatný pokles množství odpadu končícího na skládkách Vysočiny by podle odborné studie zajistilo vybudování velké spalovny. Sice by stála skoro dvě miliardy Kč, ale na elektřinu a teplo by dokázala zpracovat až dvě třetiny komunálního odpadu v kraji. O stavbě takového zařízení ale zatím nebylo rozhodnuto.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů