Pátek, 29. března 2024

Do obřího 'eko' tendru za 115 miliard jde i PPF

Do obřího 'eko' tendru za 115 miliard jde i PPF
Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se zúčastní tendru na odstranění ekologických zátěží v hodnotě kolem 115 miliard korun. Informoval o tom Alexej Bechtin, mluvčí skupiny PPF. Do soutěže se přihlásila spolu se společnostmi AVE CZ, Dekonta, Ecosoil, se kterými vytvořila sdružení.

Podmínky tendru definitivně schválila vláda koncem loňského listopadu. Jde o výběrové řízení na jednu z největších státních zakázek za dobu existence Česka. Ministerstvo financí doufá, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Jediným hodnotícím kritériem bude právě výše nabídnuté ceny.

Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nebylo by podle ministerstva možné práce dokončit do roku 2015. Stát vlastníkům zamořených území slíbil, že do tohoto termínu zajistí nápravu ekologických škod a že tyto operace zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva zkrátí doba prací a stanoví se horní hranice ceny i do budoucna. Ministerstvo si také vyhrazuje právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let .

Podle Hospodářské komory měl stát na odstranění starých ekologických škod vypsat více menších soutěží, v nichž by mohly uspět i menší firmy. Tendr kritizuje i nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce a zbytečně velkým nákladům při odstranění ekologických škod jednou gigantickou zakázkou.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů