Sobota, 20. dubna 2024

Hasičský vrtulník fy Heliwork CZ

Hasičský vrtulník BO-105CB/ LIQUID 500

Hasičský vrtulník fy Heliwork CZ

 

Představujeme vám unikátní hasící speciál, vrtulník BO-105CB, který vznikl ve spolupráci českých firem HELIWORK CZ, s.r.o. a ZHT Group, a to vestavbou hasícího zařízení LIQUID 500 na palubu již citované řady užitého vrtulníku.

Tento hasící vrtulník byl poprvé laické i odborné veřejnosti oficiálně představen na veletrhu Pyros v Brně. Pro mnohé byl jeho způsob vedení hasebního zásahu opravdovou novinkou. Vrtulník totiž nevyužívá, jak je tomu u nás běžné, k hašení známý a konvenční bambi vak, ale má v sobě zabudovanou nádrž na 500 l hasební látky, která je spolu s čerpacím zařízením, výrobcem označena jako zařízení LIQUID 500. Hasí se z něj za pomoci směrové lafety či kombinované turboproudnice, která je umístěna před pilotní kabinou. Hasební látka je v obou případech dodávána za pomoci čerpadla Tohatsu potrubím ze zadní části nádrže. Tato metoda tak dovoluje přesný a účinný zásah na hořící cílový objekt, resp. požářiště. Stříkání je obdobně přesné, jako požární zásah za pomoci hadicového vedení a koncové turboproudnice kompaktním nebo roztříštěným proudem, avšak má samozřejmé časové omezení, a to 500 l hasící látky. Krom tohoto je samozřejmě možné vypustit celých 500 l hasební látky zadním otvorem v nádrži. Oproti bambi vaku je to však cílené plynulé vypuštění hasební látky v průběhu cca 4 vteřin a nikoliv neřízený shoz všeho naráz. Plnění nádrže je zajištěno armaturou B 75/C 52 v zadní horní části nádrže. O samotnou činnost zařízení LIQUID 500 se může starat pouze pilot a operátor v jedné osobě.

Hasící zařízení LIQUID 500 je do vrtulníku namontováno jako vyjímatelné. Celé se do jeho zadní části naloží velmi snadným způsobem na stabilní lyžiny, poté se upevní v bodech předepsaných přímo výrobcem BO-105CB. V případě nutného vyjmutí zařízení z vrtulníku to trvá opravdu jen pět minut. Do lyžin je tak možné v případě nutnosti upevnit např. nosítka.

LIQUID 500 je namontován do staršího německého vrtulníku typu BO-105CB. Vývoj tohoto typu vrtulníku začal již počátkem šedesátých let minulého století, vyráběn byl od roku 1967, kdy také vzlétl jeho první prototyp, zhruba do roku 2001. Za téměř čtyřicet let produkce si získal mnoho příznivců pro své perfektní manévrovací schopnosti, malou vzletovou hmotnost, ovladatelnost a mnoho dalších předností.

Další fota:
http://www.pozary.cz/rubriky/technika/hasicsky-vrtulnik-bo-105cb-liquid-500_11668.html

ZDROJ: www.pozary.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů