Pátek, 19. dubna 2024

Čistírna odpadních vod chce už brzy zahájit modernizaci

Čistírna odpadních vod chce už brzy zahájit modernizaci

Pardubice - Na rekonstrukci technologií, které zajistí splnění přísnějších norem, hodlá město Pardubice získat evropské peníze.

Se zpožděním, ale přece. Během několika týdnů by měla odstartovat dlouho připravovaná rekonstrukce Biologické čistírny odpadních vod (BČOV), která likviduje jak splašky z Pardubic, tak odpadní vody z chemičky Synthesia. Náklady na modernizaci čistírny se vyšplhají na stovky milionů korun.

V březnu letošního roku začne rozsáhlá modernizace Biologické čistírny odpadních vod Pardubice, která si vyžádá náklady přesahující 680 milionů korun. Jako první přijde na řadu rekonstrukce objektu neutralizace chemických odpadních vod. Náklady na tento objekt jsou odhadovány na 38 milionů korun.

„Uhradí je společnost Synthesia, jejíž odpadní vody jsou v BČOV čištěny. Ve druhém pololetí letošního roku začne modernizace samotné čistírny. Ta musí na základě rozhodnutí Pardubického kraje dosáhnout do 31. prosince roku 2010 cílových emisních limitů na odtoku z BČOV,“ říká Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu.

Na modernizaci společné části biologické čistírny odpadních vod se bude 13,15 procenta podílet Synthesia.
Zbývající část nákladů musí zajistit vlastník BČOV, akciová společnost Vodovody a kanalizace Pardubice (VaK), kde je město největším akcionářem. „Společnost již požádala o podporu v rámci prioritní osy 1, Operačního programu Životního prostředí 2007 - 2013,“ řekl náměstek pardubického primátora Michal Koláček.

Žádost o podporu byla podle Koláčka ministerstvem životního prostředí přijata a zveřejněna v seznamu akceptovaných žádostí na internetových stránkách ministerstva. Celkové náklady stavby jsou zde vyčísleny zhruba na 641,9 milionu korun, uznatelné náklady jsou ve výši 429,9 milionu korun. Dotace z Fondu soudržnosti by měla činit 365,4 milionu korun a dotace ze Státního fondu životního prostředí zhruba 21,5 milionu korun. „Nyní očekáváme rozhodnutí o přidělení dotace, kde budou uvedeny další podmínky,“ dodal Koláček. Na zbývající část modernizace si má VaK vzít úvěr.

Původně měla být modernizace čistírny dokončena do konce roku 2009. Vzhledem k průtahům při vyřizování žádosti o dotaci se dokončení modernizace zřejmě o rok zpozdí. Podle nového harmonogramu začne a bude dokončena v prosinci příštího roku.
V následujících dvou letech projde modernizovaná čistírna zkušebním provozem.

 

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů