Pátek, 19. dubna 2024

Kosmická elektrická plachetnice

Elektrická plachetnice využívající slunečního větru představuje revoluci v cestování vesmírnou sluneční soustavou
Kosmická elektrická plachetnice

Elektrická solární plachetnice využívající slunečního větru, která byla vyvinuta před dvěma lety ve finském Meteorologickém ústavu, se ze stádia vynálezu rychle přesouvá směrem k realitě. Tento nový druh plavidla by mohl mít obrovský vliv na výzkum vesmíru a cestování sluneční soustavou.

Plachetnice vyvinutá dr. Pekkou Janhunenem by mohla znamenat revoluci v cestování vesmírem. Ke svému pohonu využívá pouze slunečního větru, což je nepřetržitý proud plazmy vycházející ze Slunce. Změny slunečního větru jsou mimo jiné také příčinou rozjasňování polárních září a magnetických bouří.

Plachetnice sestává z dlouhých vodivých lan a elektronové trysky napájené slunečními články, která slouží pro udržování drátů na vysokém pozitivním potenciálu. Sluneční vítr působí sice malým, ale nepřetržitým tlakem na lana a kosmické plavidlo, a posouvá ho prostorem.

„Dosud jsme se při práci na plachetnici nesetkali s žádnými závažnějšími technickými problémy. To nám umožnilo začít plánovat první zkušební mise," říká dr. Pekka Janhunen. Důležitého dílčího cíle bylo dosaženo, když se na Helsinské univerzitě ve Výzkumné laboratoři pro elektroniku podařilo vyvinout metodu pro konstrukci lan odolných proti mikrometeoritům. Tato lana se sestávají z velmi tenkých drátů, pro jejichž spojení se užívá ultrazvukového svařování. Tato nově vyvinutá technika dovoluje vzájemně spojit tenká kovová vlákna v jakékoliv geometrii, a rozvinout je v prostoru.

Elektrická plachetnice na cestování vesmírem

"Elektrická plachetnice by mohla snížit cenu všech vesmírných aktivit a také, například, pomoci při tvorbě velkých satelitů přinášejících možnost produkce „čisté" elektřiny na oběžné dráze. Tyto družice, které by obíhaly ve stálém slunečním svitu, by mohly přenášet energii na Zemi prostřednictvím mikrovln bez přerušení. Stálý výkon by byl významnou výhodou ve srovnání se zdroji solární energie na Zemi, které nemohou vyrábět elektrickou energii v noci, při oblačném počasí a v zimě, což je vážným problémem, a to zvláště na dalekém Severu," říká dr. Pekka Janhunen.

Dosavadní práce na elektrické plachetnici se uskutečnily na Helsinské univerzitě, a dále v Německu, Švédsku, Rusku a Itálii. Elektrická plachetnice je vedlejším produktem základního výzkumu uskutečněného finským Meteorologickým ústavem, který se týkal interakce slunečního větru s planetami a jejich atmosférou. V současné době je práce na elektrické plachetnici probíhající ve Finsku financována Finskou akademií a soukromými nadacemi.

První mezinárodní seminář zabývající se tímto typem vesmírných plavidel byl uspořádán 19. května 2008 v nizozemském Noordwijku.

ZDROJ:www.veda.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů