Středa, 24. dubna 2024

Některé uhelné elektrárny v EU skončí

Některé uhelné elektrárny v EU skončí
V čele žebříčku zemí, které budou muset do roku 2015 kvůli ekologickým požadavkům Evropské unie snížit počet uhelných elektráren nynější generace, jsou Británie a Polsko, dál následují Španělsko, Francie a Rumunsko. Ukazují to data Evropské komise (EK).

Nejvíce uhelných elektráren v Česku má energetická společnost ČEZ. Podle tiskové mluvčí Evy Novákové ČEZ počítá s limity platnými v roce 2015 a již před několika léty zahájil program obnovy výrobních zdrojů.

EU v roce 2001 přijala legislativu, podle níž je třeba v členských zemích snižovat emise obsahující oxid siřičitý a oxidy dusíku, které vznikají při spalování pevných paliv. Podle odhadů EK může úplné dodržování unijních pravidel v tomto směru předcházet ročně 13 000 předčasných úmrtí občanů evropské sedmadvacítky. Proti regulačním opatřením se stavěly některé členské státy včetně Británie, které vyrábějí elektřinu především zpracováním fosilních paliv. Také v ČR pochází ze spalování pevných paliv, hlavně uhlí, podstatná část elektrické energie vyrobené na českém území.

Podle agentury Reuters dostaly členské země možnost vybrat si, zda budou tlačit elektrárenské společnosti k investicím do "zelených" technologií, nebo zda uhelné elektrárny uzavřou maximálně do roku 2015. Sedmnáct zemí EU si údajně vybralo uzavření některých elektráren nynější generace.

Británie se tak prý například rozhodla zavřít 13 elektráren o celkové kapacitě 34,3 gigawattu a Polsko 37 elektráren o kapacitě 32 gigawattů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů