Pátek, 19. dubna 2024

U silnic jen letos zmizí patnáct tisíc stromů

U silnic jen letos zmizí patnáct tisíc stromů
V Česku letos zmizí celý les, aniž si toho někdo pořádně všimne. Inspekce životního prostředí vůbec poprvé spočítala, kolik chtějí silničáři porazit stromů podél českých silnic. A došla k číslu patnáct tisíc.

O kácení v alejích vedou silničáři a ochránci přírody válku už od roku 2006. Letos byla poprvé na dosah dohoda, podle níž se s výjimkou suchých stromů kácet nemá. Na okrajích silnic by pak měla vyrůst svodidla, která by při nehodách chránila řidiče.

Pak si ale inspekce nechala zjistit u správců silnic, kolik letos plánují pokácet stromů. A když došla k odhadu dvanáct až patnáct tisíc, ihned začala plánovat, jak masivní kácení v Česku zastavit.

"Zajímat se budeme o kácení většího počtu stromů tam, kde podle silničářů ohrožují kvůli riziku nárazu automobilisty," vysvětluje Tomáš Mařík, vedoucí odboru ochrany přírody České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Nejvíce se podle údajů inspekce bude kácet ve Středočeském kraji, kde letos padne 1931 stromů. A třeba v Jihomoravském kraji má zmizet přibližně patnáct set stromů.

Většinu stromů letos pokácejí regionální správci silnic. Samo Ředitelství silnic a dálnic podle své mluvčí Martiny Vápeníkové v plánu velké kácení nemá. "Pokud k němu přikročíme, je schvalováno strom od stromu v případě, že je již uschlý a prokazatelně ohrožuje bezpečnost," říká Vápeníková.

Kácení také ovlivňuje jeden silný faktor, vyjádřený otázkou, kolik silničářům po zimě zbude peněz.

Kde a které stromy se budou poroučet k zemi, projednávají správci silnic s policií. Mají k tomu silný důvod. Jen vloni zemřelo po nárazu auta do stromu přibližně 180 lidí. A policie chce tohle číslo snížit.

Spor o to, jestli je důležitější bezpečnost, nebo záchrana stromů, nevyřeší ani nový zákon, který mají na stole poslanci. Kácení se bude muset projednávat v úřednickém kolečku správního řízení. Celý proces se tak protáhne.

Silničáři navíc upozorňují na to, že zákon o ochraně přírody nebude v souladu se zákonem o provozu na silnicích. Příkladem může být situace, kdy strom stojící přímo u krajnice bude podle jedné normy překážkou, druhá ho však nařizuje chránit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů