Pátek, 19. dubna 2024

Sledování zvěře ve volné přírodě

Sledování zvěře ve volné přírodě

Až do konce března jsou připravena pro návštěvníky Šumavy místa pro pozorování divoké zvěře. Nedaleko Jeleních Vrchů se nachází srub U Herciána a blízko Srní lze navštívit pozorovatelnu Beranky.

Jelikož je o nevšední pozorování velký zájem, musí případní zájemci zavolat včas, a to alespoňtýden předem. Skupina, které je do obory umožněn vstup, může čítat pět až třicet osob.

Správa NP a CHKO Šumava vyčlenila pro pozorování na Jeleních Vrších soboty a každé čtvrteční odpoledne je uzávěrka objednávek. V této lokalitě je kapacita srubu vyšší, tudíž je větší šance, že bude zájemcem vybraný termín volný. Neváhejte proto zavolat do Informačního střediska ve Stožci na telefonní číslo 388 335 014 a rezervujte si termín pozorování.

Pozorovatelna  Beranky je pro návštěvníky otevřena v úterý a ve čtvrtek, objednávky přijímá Informační středisko Rokyta na telefonním čísle 376 599 009, nebo Územní pracoviště Srní na telefonním čísle 376 599 225.

Pokud jste si již termín zajistili, zbývá jediné, nastoupit do auta a vydat se směrem Nová Pec, kde na určeném místě srazu, kterým je křižovatka v obci, na Vás bude čekat průvodce. Společně pak odjedete svými auty k oboře Jelení Vrchy. V případě pozorovatelny Beranky je oficiálním místem srazu kaplička na návsi v Srní. Do obory již však musíte pěšky, kde asi po 300 m uvidíte srubové pozorovatelny, ze kterých lze nerušeně sledovat přicházející zvěř,“ řekl Miloš Juha, vedoucí oddělení zoologického programu.

Zdroj: TZ Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, viz téžwww.npsumava.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů