Pátek, 29. března 2024

PROČ JE TŘEBA ZAKÁZAT OBCHOD S VÝROBKY Z TULEŇŮ V EU

PROČ JE TŘEBA ZAKÁZAT OBCHOD S VÝROBKY Z TULEŇŮ V EU

"Existují minimálně 3 základní argumenty, proč bychom měli požadovat zákaz obchodu s výrobky z tuleňů, které pocházejí z komerčního lovu." říká Tomáš Popp, předseda o. s. Svoboda zvířat, které počátkem února spustilo kampaň s názvem "Komerční lov tuleňů je evropské veřejnosti proti srsti", a doplňuje: "Za prvé: lov tuleňů je nepředstavitelně krutý a nehumánní; za druhé: lov tuleňů není trvale udržitelný a za třetí: není ani ekonomicky výhodný."

Komerční lov tuleňů probíhá na rozsáhlém území ve velmi krátkém čase. To znamená, že aby lovci na této aktivitě dostatečně vydělali, musí v co nejkratším čase zabít co nejvíce tuleňů. Pravidlem lovu se tak stává rychlost, nikoliv humánnost. Pozorovatelé z organizace International Fund for Animal Welfare byli svědky mnoha krutostí - vláčením ještě živých tuleňů zavěšených na ostrých hácích po ledu počínaje a stahováním zraněných, ale ne zcela mrtvých tuleňů zaživa z kůže konče. I přes velký stupeň krutosti, nebývají tyto nezákonné aktivity většinou potrestány.
Kanadská vláda stanovovala v posledních 10 letech kvóty pro lov tuleňů několikanásobně vyšší, než vědci považují za únosné pro zachování druhu tuleně grónského. Lovci tuleňů navíc překračovali povolené kvóty a zabíjeli až o 20 000 zvířat více než bylo dovoleno v jednom roce. Vědci varují, že pokud se počty zabíjených zvířat nezmenší, bude populace tuleně grónského zbytečně ohrožena vyhynutím.
Kanadská vláda ! poskytla tomuto průmyslu mezi lety 1995 -- 2000 přímé dotace ve výši 20 milionů dolarů (včetně přímé finanční podpory lovců). I přesto, že tyto dotace již dnes nejsou přidělovány, lov tuleňů by bez významné podpory vlády nebyl schopen existovat jakožto soběstačný průmysl. Ve skutečnosti je lov tuleňů velmi špatná investice, která přispívá pouze méně než polovinou procenta k HDP provincií Newfoundland
a Labrador.
"Je důležité si také uvědomit, že podle nedávných průzkumů většina evropské veřejnosti opravdu s lovem tuleňů nesouhlasí. Dokonce ani většina Kanaďanů ne. Politici by si měli toto uvědomit a vyjít vstříc přání svých voličů a prosadit úplný zákaz." dodává Popp.
Zákaz obchodu s tuleními výrobky v EU by pravděpodobně ovlivnil především komerční lov tuleňů -- například v Kanadě (zde bývá v rámci komerčního lovu krutě zabito přibližně 300 000 tuleňů ročně). Kanada totiž Evropu využívá především jako tranzitní stanici pro zásobování asijského trhu tulením! i výrobky. "Časté námitky, že ochránci zvířat škodí komunitě I! nuitů, n ejsou na místě, neboť návrh zákona, který většinou podporují, obsahuje výjimku pro výrobky z tuleňů ulovených členy této komunity." vysvětluje Popp. Komerční lov je od lovu Inuitů odlišný ve třech zásadních rovinách: koná se na jiném místě, v jiný čas a týká se zcela odlišného druhu tuleňů.
O zákazu by se v Evropském parlamentu mělo hlasovat počátkem dubna tohoto roku. Spor se vede hlavně o to, zda do zákona zahrnout výjimky pro výrobky z tuleňů "humánně zabitých". Před těmito výjimkami ochránci zvířat varují. Více se dočtete na www.protisrsti.cz.
 
Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 777 239 808
E-mail: info@protisrsti.cz
 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů