Pátek, 19. dubna 2024

Bursík chce zapojit do ochrany stromů u silnic i ČSSD

Bursík chce zapojit do ochrany stromů u silnic i ČSSD

Podle ministra Martina Bursíka má problém plošného kácení stromů u komunikací řešit mimo jiné novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která by pro kácení zavedla správní řízení.

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík chce zapojit do boje proti plošnému kácení stromů kolem komunikací také sociální demokraty, kteří stojí v čele krajů. Kraje totiž spravují velkou část silniční sítě. ČTK ve středu řekl, že si určitě najde příležitost hovořit o tom s šéfem opoziční sociální demokracie Jiřím Paroubkem. Předseda asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek uvedl, že "kraje s žádným drastickým opatřením nepočítají".

Podle dat, která správa silnic poskytla inspekci životního prostředí (ČIŽP), má letos kolem silnic padnout na 9000 stromů. "My tohle tak nenecháme," reagoval Bursík. "Jestliže dochází ke změně stanoviska a nadřazování hypotetických zájmů silničního provozu nad hodnotu stromů a alejí, tak to je vážná věc," uvedl.

Bursík se také odvolal na dopis, který podepsal ještě s tehdejším ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Společně jím vyzvali jak Ředitelství silnic a dálnic, tak krajské úřady, aby upustily od kácení. Zdůraznili v něm, že stromy tvoří typický charakter české krajiny.

Stromy ohrožující bezpečnost

Silniční zákon a zákon o ochraně přírody podle Bursíka počítají se situací, že některé stromy ohrožují bezpečnost provozu například tím, že zasahují do silnice. Důvod ke kácení ministr připouští pouze v případech, kdy je strom ve špatném stavu a mohl by ohrozit dopravu. Nic ale neopravňuje k plošnému kácení, které je v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, zdůraznil.

Současný problém Bursík vidí v legislativě, podle níž správce pouze oznamuje kácení obci. Když ta do 15 dnů nereaguje, tak je oprávněn kácet. To chce změnit novelou zákona o ochraně přírody a krajiny, která by zavedla správní řízení. Návrh podle něj leží ve sněmovně, kde prý jeho projednávání brzdí hospodářský výbor.

Ministr je ale odhodlán zamezit rozsáhlému kácení stromů ještě v této sezoně. K jednání prý vyzve Ředitelství silnic a dálnic a ministra dopravy Petra Bendla. Očekává, že bude dohodu se svým předchůdcem Řebíčkem ctít. Bendla číslo o počtu stromů překvapilo. "My budeme chtít pořádné zdůvodnění, jestli je to nutné," uvedl.

Značka označující stromy u silnice

Bursík rozhodně odmítá rozdílný přístup ke stromům u komunikací a k neživým pevným překážkám, jako jsou sloupy, lampy nebo zábradlí. Kdyby se vycházelo ze stejné filozofie, která se používá vůči stromům, pak by i tyto překážky musely od komunikací zmizet, což by bylo absurdní. "Nechť se správci silnic věnují označení stromů, ministerstvo dopravy může přijít se značkou označující stromy u silnice, může se omezovat rychlost a mohou se stavět svodidla," uvedl ministr. Zaměření pouze na stromy je vadný přístup, uzavřel.

Nejvíc se má podle informací České inspekce životního prostředí kácet ve Středočeském kraji, kde má padnout 1931 vzrostlých stromů, 1241 stromů má padnout na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji 1499. Inspekce má ale informace jen ze dvou třetin regionů, takže by se celkový počet stromů určených ke kácení mohl vyšplhat až na 12.000.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů