Pátek, 29. března 2024

Egon Wiener: V čarovný světa kout, naší přírodou s knihou „Čarovné bylinky“

Každý z nás si už vypil svůj šálek léčivého čaje, mazal bolavá záda, kolena či šlachy mastí z léčivých bylinek...
Egon Wiener: V čarovný světa kout, naší přírodou s knihou „Čarovné bylinky“

Přivoněl ke krásné květince, či jako školák sbíral, sušil a do školy nosil kontryhel. Tak nějak bych asi měl začít, pokud chci obejmout a nasát genia loci téhle výpravné knihy, knihy tisíce a jedné noci „Čarovné bylinky“... Pozvat vás do vzácné společnosti čar a kouzel, umění léčit a ranní rosou vás vést. Po horských lučinách vysoko v kopcích po cestách necestách, kde na hromadách kamení rostou půvabná kvítka, mocné květiny. Tam všude bude doma ten, co neodolá a půjde dál a dál za poznáním, záhonem i úhorem...
„Čarovné bylinky“ - kniha autorky Marty Knauerové má kupodivu dva živé a tvořivé tatínky. Skutečné umělce, kteří svěžímu a inteligentnímu textu dali šat, o kterém lze bez nadsázky říci, že plášť i spodní prádlo je šatem královským. Kresby a fotografie, které tou velkou, krásnou knihu povyšují k původním hodnotám knih vrcholné renesance, či hravé, bezstarostné a hýřivé secese. Všichni tři, mohu-li říci, spoluautoři úspěšného díla dali knize vskutku šarm a složili nebývalý hold svému předchůdci P. O. Mathiolimu, jehož „Herbář aneb Bylinkář“ je z rodu blízkých příbuzných a známých. Neboť i k vytčenému cíli mohu dojít cestami rozličnými. Z toho množství pojmů, fotografií, kreseb, zajímavostí a užití se až točí hlava... A snad i proto ji v roce 2007 vydal Liberecký kraj za přispění Německé spolkové nadace pro životní prostředí.
Prapůvod knihy je nutno hledat na výstavě Vlastivědného muzea v České Lípě již v roce 2005, kde díky pracovníkům muzea kniha dostává svou hlavní myšlenku a cíl, oslovit svými parametry co nejširší veřejnost. Být i ekologicko-výchovnou pomůckou ve školách všech věkových skupin. Což se dozajista podařilo v plném rozsahu. Originální myšlenka, při níž je mezi kresbu a text ručně vložen a vlepen tenký pauzovací papír, dává knize eleganci a přibližuje ji skutečně starým herbářům. Je vyrovnanou ve všech svých jednotlivých částech.
Harmonické shodě vůbec nevadí čáry, kouzla a pověry, které nás vtahují do textu, kde nám společnost dělají víly, poťouchlí ďáblící, hastrmani, andělé i mystická zvířata. Ti všichni propůjčují svá jména podle starých pověr a legend právě našim bylinkám. A tak skrze text Marty Knauerové rozprávíte s moudrou babkou kořenářkou, která nás přesvědčí o tom, že „není bylina, aby na něco nebyla“ a má vzkaz i pro ty nejmenší „není rostlinka, ani ta malinká, aby se ničila“. Kniha vrací našim kytičkám trochu té zašlé a mocné bylinkářské magické a čarovné slávy. Chce vrátit zašlou slávu přírodní moci tak, jak tu odjakživa byla a měla prostřednictvím „bejlí“schopnost vracet sílu tam, kde síly není.
Hledejme společně s touto čaroknížkou prapůvod naší podstaty. Vraťme přírodu lidem a jděme cestou, kde rostou „dračí jahody“, kam se chodí pro „kočičí mejdlíčko“. Aby nás vnouče vracející se ze školky nepřekvapilo otázkou, co jsou to „žabí střevíce“ a jak vypadá „obrův slunečník“. Na tyto všechny dotazy se snaží odpovědět kniha „Čarovné bylinky“.
Autorka Ing. Marta Knauerová odvedla práci, za kterou se opravdu nemusí stydět. Její láska přenesená z kytiček do textu knihy je natolik zřejmá, že sveřepost a znalost reálií dávají knize tu vysněnou moc odpovědět na otázky „bez ztráty kytičky“. Nenašel jsem nic, co by téhle tvůrčí práci scházelo a i to je důvod proč si knihu „Čarovné bylinky“ opatřit a přesvědčit se.

http://www.pozitivni-noviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů