Pátek, 29. března 2024

Prohlášení k recyklaci sběrového papíru

Situaci zhoršuje omezení exportu z Evropy (vč. ČR) do Číny.
Prohlášení k recyklaci sběrového papíru
Problémy v řadě průmyslových oborů vedly k drastickému snížení potřeby obalových materiálů a ke snížení inzerce v tištěných médiích. Český papírenský průmysl se převážně zabývá výrobou balicích a technických papírů, které z více než 80 % vyváží, proto je dopad velmi citelný. Pro veřejnost se krize projevila i v oblasti sběrového papíru u sběren a kontejnerů na tříděný odpad. Objevily se zprávy o vážných problémech s odběrem sběrového papíru k recyklaci v českých papírnách a tím k ohrožení sběrových systémů odpadového papíru. Takto podaná informace je naprosto nepravdivá. Problémy nejsou totiž na trhu se sběrovým papírem z průmyslových zdrojů, ale s komunálním sběrovým papírem a papírem nižších kvalitativních parametrů.

To ale neznamená, že tato oblast nemá problémy. Papír, shromažďovaný v modrých kontejnerech, má nižší jakost. Po-ptávka po něm výrazně poklesla v důsledku přechodného omezování výroby těch druhů papíru, u kterých se sběrový papír používá jako surovina (např. kartony a lepenky, určené pro výrobu krabic). Koncem roku si přitom výrobní závody zpracovávající sběrový papír nemohly dovolit vyrábět na sklad v době, kdy výrobci obalů nepracovali. Loni navíc zastavily výrobu dva papírenské závody, které sběrový papír používaly. Dnes však rozhodující papírny v ČR, zpracovávající sběrový papír, pracují bez výrazných omezení a v nejbližší době nepředpokládají významné snížení výroby.

V ČR se ročně sebere asi 700 tis. t sběrového papíru, před 10 lety 335 100 t. Polovina se recykluje v českých papírnách a zbytek se exportuje. Situaci zhoršuje omezení exportu z Evropy (vč. ČR) do Číny. Nastal zde přebytek sběrového papíru a ceny poklesly. Ceny, za které papírny nakupují tuto druhotnou surovinu, jsou zatím pro většinu druhů pozitivní, přičemž některé druhy (staré noviny, časopisy a vyšší třídy) se dají zobchodovat za stále přijatelné ceny. Situaci neprospívá nestabilita kurzu české koruny a odlišnost dotování systémů sběru v jednotlivých státech EU. V posledních letech byla situace na trhu sběrového papíru ve prospěch poptávky, takže cena za něj byla velmi zajímavá a společnosti včetně obcí si na to zvykly. Dnes ani zde není podnikání snadné, ale odběr sběrového papíru v českých papírnách je kontinuální a i export zatím probíhá bez významného omezení. Celospolečensky výhodnější by však samozřejmě bylo vyvážet více vyrobeného papíru s vyšší přidanou hodnotou, než sběrový papír.

Firmy zabývající se sběrem, tříděním a dodávkami sběrového papíru mohou mít v současné době existenční problémy, zároveň může klesat sběr papíru, ale při oživení lze očekávat opačný problém. Je otázkou, jak chce naše republika splnit stanovené závazné procento recyklace sběrového papíru, když se žádné nové kapacity na jeho zpracování nestavějí. Připravované investice do papírenského průmyslu se u nás potýkají s obvyklými administrativními potížemi, ale i neochotou občanů akceptovat výstavbu nových kapacit na zpracování sběrového papíru při pokračujícím nárůstu spotřeby papíru.

Redakčně zkráceno

AUTOR: Ing. Ivo KLimša
prezident Asociace českého papírenského průmyslu
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů