Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologicky vyráběná energie a teplo mají i své mouchy

Ekologicky vyráběná energie a teplo mají i své mouchy

ÚPICKO - Na Úpicku jsou zajímavé ekologické projekty, které se zde podařilo realizovat - využití termočerpadla k vytápění havlovického kulturního domu a bioplynová fermentační stanice v Úpici. Zatímco tepelné čerpadlo spolehlivě funguje, o bioplynové fermentační stanici to říci nelze.

V Havlovicích nad Úpou, Vesnici roku 2007 ČR, rozhodně neusnuli na vavřínech, o tom nás nemusel nijak ujišťovat ani starosta obce Pavel Dvořáček (nez.), ani místní zastupitel a člen Královéhradecké KR KSČM Luboš Medek. Milionová odměna, kterou obec obdržela společně s titulem Vesnice roku, se proměnila mimo jiné na rekonstrukci sociálních zařízení zdejší školy a školky.

Chloubou obce je nejen nově vybudovaný víceúčelový sportovní areál, ale i výborně udržovaný a čile využívaný kulturní dům z osmdesátých let. Nás sem přivedlo tepelné čerpadlo, jímž se objekt vytápí. Nahradilo staré kotle na pevná paliva. Jeden si tu uchovali jako muzejní exponát. Na obecním pozemku se od roku 2007 z osmi 100 metrů hlubokých vrtů čerpá podzemní horká voda. Pomocí tepelného čerpadla, které nepotřebuje obsluhu, se pak vytápí celý objekt. Jen ohřevu horké vody pomáhají bojlery.

Rekonstrukce vytápění přišla celkem na téměř tři miliony korun, ale využitím všech dostupných dotací zaplatila obec z vlastního rozpočtu jen přes 320 tisíc.

Ekologizace zdrojů vytápění je jedním z cílů zdejší samosprávy. Začala budováním nezbytných elektrorozvodů na vytápění domů elektrickými kotli. Tak se dnes vytápí obecní úřad a tělocvična, zatímco v budově školy se topí lehkými topnými oleji. Topičem je na vedlejšák 0,01 úvazku sám starosta. Růst ceny elektřiny ovšem Havlovické zaskočil, a tak začali znovu zprovozňovat klasické kotle na tuhá paliva a spalovat uhlí. A nejen uhlí. Spalovala se i většina komunálního odpadu a ovzduší zvláště po ránu houstlo. Odpadové hospodářství totiž umožňovalo obyvatelům nechat si vyvézt popelnice až když byly plné a platit jen za odvoz plných. Samospráva musela změnit taktiku. Odvoz odpadu se platí tak jako jinde - na osobu a rok, a nijak levně. Vzduch se pročistil, ale to nestačí.

Proto nyní obec usiluje o zavedení centrálního vytápění obce elektrárnou Poříčí u Trutnova. Horkovod totiž končí na hranicích obce. Příprava už probíhá, ale zda se začne stavět, to závisí na dotacích. Žádná obec ze svého takový projekt prostě tzv. neutáhne. Ačkoli Havlovičtí mají jednu výhodu, která se už moc nevidí - klidně popadnou krumpáče či lopaty a jsou na brigádu se starostou v čele. Vždyť společný prospěch je prospěchem každého občana v obci. Zde totiž lidé společně žijí, společně se baví a není jim tedy zatěžko i společně odvést kus práce.

Také další projekt havlovické samosprávy má ekologický rozměr. Je to stavba kompostárny, kde dojde k likvidaci a recyklaci biologického odpadu. Proč kompostárna, když v sousední Úpici mají bioplynovou fermentační stanici? Důvod je prostý - ta si třeba s pokosenou trávou vůbec neporadí. Ale to už je jiná kapitola.

V Úpici mají problémy

Původně jsme se moc chtěli podívat do zdejší bioplynové fermentační stanice, ale předem jsme byli varováni, že v současné době by nebylo vhodné ji navštívit, protože má veliké potíže. Nechtěli jsme jitřit už tak komplikovanou situaci a přijali jsme tedy raději pozvání soudruhů ze Střediskové rady KSČM, předsedy Jindřicha Hanuše a člena střediskového výboru Františka Blehy a pobesedovali v Oberländerově vile, středisku svazku obcí Jestřebí hory. Tady jsme se o problémech stanice dozvěděli to podstatné.

Problémy kolem fermentační stanice pramení především z toho, že existuje jenom jediný tuzemský dodavatel technologie, která by umožnila ekologickou likvidaci tekutých odpadů, počínaje krví jatečných zvířat přes kaly z čističky a kejdu, až po pevné bioodpady, například i pokosenou trávu, a vyrábět z nich teplo a elektrickou energii. Technologie byla instalována zhruba před rokem a byl zahájen zkušební provoz. Brzy se zjistilo, že technologie neplní to, co dodavatel sliboval. Stanice si např. neporadí s posečenou trávou, ale potřebuje poněkud nepraktickou řezanku. V rámci zkušebního provozu se pak objevily další problémy, např. s podávacím zařízením. Takže dnes jsou zpracovávány jen tekuté odpady. Největší problém ovšem není se samotnou technologií, ale s jejím dodavatelem, Brněnskou strojírnou. Ten zvolil oblíbenou taktiku mrtvého brouka a nereaguje na urgence k odstranění závad. Mezitím se ozval zahraniční výrobce technologie a nabídl dodání té své.

Místní třináctičlenná samospráva se musí s problémem urychleně poprat. Komunisté v ní mají zastoupeni dvěma mandáty, konkrétně soudruhem Radimem Fryčkou a nestraničkou Zdeňkou Benešovou, zvolenou za KSČM.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů