Čtvrtek, 28. března 2024

2. blok občanských solárek byl připojen

2. blok občanských solárek byl připojen

Vážení přátelé,

 

Den otevřených dveří
19.3.09 od 14 h
malá budova ZŠ Na Valech
Masarykova 30, Litoměřice
(50°32'22.47"N,14°7'36.74"E)

dovolujeme si vám tímto oznámit, že skupina SolWin ve spolupráci s městem Litoměřice a občanskými investory po více než roce příprav zprovoznila druhou občanskou solární elektrárnu. Dodávkou prvních kilowatthodin ze severočeského projektu do veřejné sítě byl prokázán rostoucí zájem lidí o ideu skupinových investic do obnovitelných energií i živatoschopnost finančních aktivit bez využití bankovních úvěrů a dotací v této oblasti.

Umístění projektu do severočeských Litoměřic není náhodné. Radnice jako první v ČR zavedla v roce 2000 místní dotace určené pro solárně termické systémy. Dnes, díky tomuto efektivnímu komunálnímu impulsu, je kolektory osazena zhruba stovka místních střech, což v tuzemsku - pro srovnatelně velké sídlo - prostě nemá obdoby. Elektrárna společně financovaná občany byla jen logickým vyústěním zelené strategie města. Jak město, tak SolWin dbaly na to, aby přínos projektu nebyl jen energetický, ale i edukativní. Proto "solární impuls" vznikl na jihovýchodně orientované střeše malé budovy ZŠ Na Valech v Masarykově ulici, kde mimo jiné sídlí středisko ekologické výchovy SEVER. Díky monitoringu výroby na www.obcanskasolarka.cz (zatím v přípravě) tak žáci ale i občanští investoři a zájemci z řad veřejnosti budou mít možnost sledovat aktuální výrobu slunečných kilowatthodin.

VYBERTE JMÉNO OBČANSKÉ ELEKTRÁRNĚ
Tým projektu chce dělat tzv. "fotovoltaiku s lidskou tváří", protože občanské solárko není jen o chladné technice, ale i o ochotě skupiny lidí společně pomoci prostředí. A proto si instalace dle organizátorů zasloužila i název. Ten můžete pomoci zvolit i Vy! Stačí na www.obcanskasolarka.cz vybrat jméno ze seznamu! Jednotlivé hlasy budou slosvány o slunečné ceny.

 

Praktické informace k občanským metodám financování, inspiraci pro přípravu občanské elektrárny i ve Vašem regionu i detailní ukázku technologií spojenou s výkladem aktuálních souvislostí kolem solárních elektráren lze získat na dnu otevřených dveří spojeným s křestem občanské fotovoltaiky, který iniciátoři pořádají v místě instalace již 19. března. Na této akci zveřejní skupina SolWin bližší informace k dalším skupinově financovaných projektům.

Bližší informace:

--  

skupina SolWin, Ing. Roman Dygrýn,
721 147 301, info@solwin.cz

--  

MěÚ Litoměřice, Ing. Pavel Gryndler, vedoucí OŽP,
416 916 179, pavel.gryndler@litomerice.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů