Čtvrtek, 18. dubna 2024

Britský tým postavil robotické ryby, které budou detekovat znečištění

Britský tým postavil robotické ryby, které budou detekovat znečištění

Robotické ryby vyvinuté britskými vědci mají být vypuštěny do moře u severního pobřeží Španělska. Jejich úkolem je detekovat znečištění.

Jestliže bude testování prvních pěti robotických ryb v severošpanělském přístavu Gijón úspěšné, pak vědecký tým doufá, že se podobné ryby objeví v řekách, jezerech a mořích po celém světě.

Roboti ve tvaru kapra, jejichž jeden kus stojí 580 tisíc Kč, napodobují pohyb skutečné ryby a jsou vybaveni chemickými senzory na odhalení potenciálně nebezpečných látek, jako jsou úniky z plavidel nebo podmořských potrubí.

Na břeh budou předávat informace pomocí technologie Wi-Fi.

Na rozdíl od dřívějších robotických ryb, které potřebují dálkové ovládání, se ty nynější budou moci pohybovat nezávisle na člověku.

robotická ryba

Rory Doyle, odborný vědecký pracovník společnosti BMT Group, která rybu – robota vyvinula ve spolupráci s výzkumnými pracovníky na univerzitě v Essexu, uvedl, že existují dobré důvody pro to, že roboti dostali podobu ryby, a ne třeba klasické miniponorky.

"Při užití tvaru ryby jsme stavěli na designu vytvořieném běhěm stovek miliónů let evoluce, který přináší neuvěřitelnou energetickou účinnost," řekl. "To je něco, co musíme zajistit, aby se naše snímače znečištění mohly pod vodou pohybovat po celé hodiny."

Robotická ryba bude 1,5 m dlouhá - zhruba velikosti tuleně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů