Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lidem se otevřou čistírny odpadních vod a úpravny vody už dnes

Lidem se otevřou čistírny odpadních vod a úpravny vody už dnes

Dvaadvacátého března si lidé na celém světě připomenou, jak je důležité chránit a efektivně využívat vodní zdroje. Na tento den totiž připadá  Světový den vody. Při této příležitosti si lidé v sobotu 21. března budou moci prohlédnout vybrané provozy společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín. Letos se chystá i novinka.

Podobnou akci společnost pořádá již potřetí. „Stejně jako v uplynulých letech, i letos jsme připravili pro zájemce exkurze v úpravnách vod v Karolince, ve Valašském Meziříčí a v Rožnově pod Radhoštěm a v čistírnách odpadních vod na Vsetíně, ve Valašském Meziříčí a v Zubří,“ informoval Michal Korabík z vodárenské společnosti s tím, že letos poprvé bude pro veřejnost otevřen také nově zrekonstruovaný vodní zdroj ve Vsetíně na Ohradě. „Prohlídky všech zařízení s výkladem proběhnou již tradičně v devět a v jedenáct hodin,“ poznamenal vodohospodář.

Lidé tak budou mít jedinečnou příležitost seznámit se s tím, jak se pitná voda vyrábí,  jak se distribuuje  a následně jak se čistí jako voda odpadní. „Veřejnost uvidí, jak se voda odebírá z nádrží, upravuje, dezinfikuje a putuje ke konečnému odběrateli, a v čistírnách se pak seznámí s celou technologií čištění,“ zve k účasti Korabík.

V uplynulých letech se exkurze setkaly s velkým úspěchem. Jen vloni vodárenské provozy navštívilo bezmála pět stovek zájemců. „Nejvíce – přes sto padesát lidí však přišlo do úpravy vod v Karolince,“ připomněl Korabík.

Bližší informace poskytne Ing. Michal Korabík na tel.č.  571 484 014.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů