Čtvrtek, 28. března 2024

Mimořádně zpřístupněná pobočka Národního zemědělského muzea Praha na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou – Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

Mimořádně zpřístupněná pobočka Národního zemědělského muzea Praha na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou – Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství

V době konání víkendového  setkání ministrů zahraničí zemí EU v Hluboké nad Vltavou bude v pátek 27. 3. 2009 a v sobotu 28. 3. 2009 (vždy od 9 do 17 hod.)  mimořádně zpřístupněna pobočka Národního zemědělského muzea Praha na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou – Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství.

   Muzeum se nachází na adrese: Zámek Ohrada u Hluboké n. Vlt., 373 41 Hluboká nad Vltavou, U Bezdreva 17, tel. 387 965 340, fax 387 965 791, e-mail: nzm.ohrada@nzm.cz , URL: www.nzm.cz ; vstupné základní 60 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 150 Kč.

První lovecké muzeum na Ohradě vzniklo již v polovině 19. století (1842), kdy tam byly soustředěny rozsáhlé sbírky loveckých trofejí a vycpanin. Dnes lze v prostorách zámku shlédnout bohatě malovaný hodovní sál s hodnotnou sbírkou historických loveckých zbraní, expozici o životě lesa, pěstování lesních porostů, vývoji těžby a dopravy dřeva, četné lovecké a myslivecké exponáty a unikátní trofeje zvěře jelenovité. Prohlídku uzavírají expozice dokumentující vývoj rybářství a proslulého jihočeského rybníkářství. V těsném sousedství zámku se nachází Munický rybník a  Zoologická zahrada, jejímž zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Stálé expozice:

Kolekce historických loveckých zbraní a uniforem; Vývoj dopravy a těžby dřeva; Ochrana a pěstění lesa; Myslivecké preparáty vzácných úlovků; Způsoby lovu a ochrany zvěře; Sbírka trofejí jelenovitých z celého světa; Rybářská expozice; Expozice vodního ptactva.

Výstava: Africké cesty Adolfa Schwarzenberga

Výstava dokumentuje lovecké expedice posledního příslušníka hlubocko - krumlovské větve Schwarzenbergů, Dr. Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky Hildy, do východní Afriky ve 30. letech 20. století. Výstava částečně rekonstruuje africkou expozici na ohradském zámku, kterou vybudovali Schwarzenbergové v roce 1937 a která byla odstraněna počátkem 60. let 20. století. Po více než 45 letech se tak na zámek Ohrada vrací lovecké trofeje lvů, levhartů, buvolů či antilop a dále bohatý etnografický materiál, který manželé Schwarzenbergovi nashromáždili během svých afrických expedic (dřevěné plastiky, nádoby, textilie, zbraně, šperky apod.). Exponáty jsou doplněny o autentické fotografie zachycující schwarzenbergská safari a dále snímky dokumentující život domorodců pořízené organizátorem výprav, cestovatelem a přírodovědcem Bedřichem Machulkou. Výstavu připravilo NZM Ohrada ve spolupráci se specializovanými pracovišti Národního muzea - Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur a Přírodovědeckým muzeem a dále s Národním památkovým ústavem - územním odborným pracovištěm v Českých Budějovicích.

Kontakt:  Mgr. Lubomír Maršík,  Národní zemědělské muzeum Praha - public relations/marketing (Kostelní 44, 170 00 Praha 7 – Letná), tel: 233 376 012, fax: 233 372 561, e-mail: lubomir.marsik@nzm.cz .

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů