Středa, 24. dubna 2024

Vláda odložila analýzu zapojení obcí do řízení o úložišti jádra

Vláda odložila analýzu zapojení obcí do řízení o úložišti jádra
Vláda včera podruhé odložila analýzu možnosti zapojení obcí do rozhodovacího procesu o umístění hlubinného úložiště jaderného odpadu. Kabinet se k ní pravděpodobně již nebude vracet, řekl ČTK tiskový mluvčí MPO Tomáš Bartovský.
    Podle tzv. atomového zákona je v současné době jediným účastníkem správního řízení o umístění úložiště žadatel, tedy Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO). Podle analýzy, kterou vypracovalo MPO, by se okruh účastníků ve správním řízení neměl rozšiřovat o obce. Taková změna zákona by podle materiálu vedla k prodlužování, komplikování a zdražování správního řízení.
    Se závěry analýzy nesouhlasily ekologické organizace. "Negativní doporučení nezapojit obce do procesu výběrů lokality pro budoucí úložiště se schovává za absurdní argumenty typu diskriminace jaderného odvětví nebo oslabení energetické bezpečnosti," uvedl Martin Sedlák z Hnutí duha. Ekologové naopak prosazují novelu atomového zákona, která by dala obcím a krajům právo spolurozhodovat o úložištích jaderného odpadů.
    Podle analýzy mají však obce v rozhodovacím procesu i tak dostatečnou možnost hájit své územní zájmy. Materiál ministerstva poukazuje na to, že obce se mohou zapojit do rozhodovacího procesu například účastí v řízení o umístění stavby. Podle stavebního zákona je obec oprávněna podávat námitky, popřípadě může podat odvolání proti tomuto rozhodnutí. Obec se dále může vyjadřovat k posouzení vlivů projektu na životní prostředí (EIA).
    Výběr dvou vhodných lokalit určených pro umístění úložiště by měl být proveden v roce 2015. Zahájení vlastního provozu hlubinného úložiště se předpokládá v roce 2065. Výstavba úložiště je nicméně podmíněna prokázáním jeho dlouhodobé bezpečnosti.
    S umístěním úložiště ve svém katastru nesouhlasí hlavně samosprávy obcí, proti jsou i ekologické organizace. Nebezpečný odpad z jaderných elektráren Temelín a Dukovany by proto podle některých návrhů mohl skončit v některém z pěti vojenských újezdů. SÚRAO už dostala od vlády úkol, aby prozkoumala, zda by některý z nich byl z geologického pohledu pro hlubinné úložiště vhodný.
    V Česku se nyní vyhořelé jaderné palivo skladuje přechodně v meziskladech. Dva jsou v Dukovanech, další se připravuje v Temelíně.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů