Pátek, 19. dubna 2024

Evropští zákazníci najdou v obchodech více ekologicky šetrných výrobků

Evropští zákazníci najdou v obchodech více ekologicky šetrných výrobků

Evropský parlament dnes drtivou většinou hlasů schválil návrh novelizace dvou evropských nařízení, který se podařilo vyjednat českému předsednictví. „Evropští zákazníci se dostanou k mnohem širšímu spektru certifikovaných ekologicky šetrných výrobků a zvýší se také podíl firem, které při svém řízení kladou důraz na ochranu životního prostředí,“ komentoval hlasování ministr životního prostředí Martin Bursík.

Podstatou novely nařízení o evropském systému ekoznačení značkou Květiny (The Flower) je především rychlejší tvorba kritérií pro výrobky a služby a zjednodušené procesy při žádosti o ekologickou značku Evropské unie.

Novela nařízení o Programu pro systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS) bude znamenat především rychlejší registraci do programu EMAS a jeho otevření organizacím ze zemí mimo EU.

„Dnešním hlasováním se nám podařilo úspěšně dokončit další z priorit českého předsednictví v oblasti životního prostředí, konkrétně v oblasti udržitelné spotřeby a výroby,“ říká I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. „Je to druhý úspěch v krátké době za sebou poté, co Evropský parlament minulý týden schválil námi dojednanou revizi nařízení o látkách, poškozujících ozonovou vrstvu Země,“ dodává Dusík s tím, že ve všech třech případech jde o normy, které mají přímý pozitivní efekt pro každého jednotlivého občana členských států EU.

Ekoznačení

Ekoznačka, která má podobu květiny, usnadňuje spotřebitelům výběr výrobků a služeb, jež jsou, při zachování vysoké kvality, během svého životního cyklu šetrnější k životnímu prostředí než jejich konkurenční alternativy.

Jde o dobrovolný systém značení, do něhož se mohou zařadit společnosti, jejichž výrobky plní daná kritéria. Přestože tento systém funguje v Evropě již od roku 1992, bylo certifikováno téměř 5000 výrobků a služeb a celkový prodej takových produktů – například papírenských výrobků, mycích prostředků či hotelových služeb představuje zhruba miliardu eur ročně, jeho širšímu využití brání příliš byrokratické procesy při tvorbě kritérií a udělování certifikátu. Podniky jej z tohoto důvodu dostatečně nevyužívají. Schválená revize nařízení umožní zásadní zvýšení počtu výrobků a služeb s ekoznačkou Květina na trhu v evropských zemích.

EMAS

Program pro systém řízení podniků a auditu z hlediska ochrany životního prostředí (EMAS) je rovněž dobrovolným systémem, do kterého se mohou přihlásit organizace (podnikatelské i nepodnikatelské subjekty), které aktivně řídí a monitorují dopady své činnosti na životní prostředí a průběžně je minimalizují. Program byl zřízen v roce 1993 pro průmyslové podniky, od roku 2001 je otevřen všem sektorům ekonomiky. Cílem kompromisu, který dohodlo české předsednictví, je zatraktivnění systému prostřednictvím zjednodušení administrativních procesů, harmonizace postupů a definováním jasných standardů (indikátorů). Zvláštní pozornost je věnována potřebám malých a středních podniků a organizací. Program by se tak měl stát celkově účinnějším a oslovit větší množství organizací. Toho by mělo být dosaženo mj. otevřením rámce programu i pro organizace ze zemí mimo EU.

Dnes je v Evropě v systému EMAS začleněno zhruba 6000 podniků a organizací (včetně českého Ministerstva životního prostředí). Revidované nařízení podle odhadu Evropské komise umožní, aby se jejich počet zvýšil do roku 2015 o dalších 17 000.

Jakub Kašpar, tiskový mluvčí MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů