Středa, 24. dubna 2024

Za zaplacené odpady nabízí jihlavská radnice kompost zdarma

Za zaplacené odpady nabízí jihlavská radnice kompost zdarma
Občanům, kteří předloží doklad o zaplacení poplatku za likvidaci komunálního odpadu, nabízí jihlavská radnice zdarma deset kilogramů kvalitního kompostu. Lidé ho mohou použít do květinových truhlíků v oknech a tím zkrášlit město. Akce je zároveň připomínkou těm, kteří zatím za odpady nezaplatili, navíc má zajistit odbyt kompostu, kterého má město nadbytek, řekl dnes novinářům primátor Jaroslav Vymazal.

Lidé si mohou kompost odebrat od pondělí ve sběrném dvoře společnosti Služby města Jihlavy. "Těm, kdo platí odpady elektronicky, vystaví potvrzení ekonomický odbor magistrátu. Občané starší 80 let, kteří za odpady neplatí, se mohou prokázat občanským průkazem," dodal mluvčí Radek Tulis.

Kompostárna slouží na skládce komunálního odpadu v jihlavské části Henčov od podzimu 2006. Zpracovává biologický odpad, především posečenou trávu nebo listí z městské zeleně. Podle platných zákonů musí obce zásadně omezit objem kompostovatelných odpadů, ukládaných na skládky.

Kompostu jsou k dispozici desítky tun, má certifikát, že neobsahuje škodlivé prvky. Město jej používá na rekultivaci svých pozemků. Služby města Jihlavy podle Vymazala prodávají běžně zájemcům tunu kompostu za 350 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů