Sobota, 20. dubna 2024

Kontrakt v hodnotě 400 mil. Kč na generální opravu Vodní elektrárny Žydowo v Polsku

Kontrakt v hodnotě 400 mil. Kč na generální opravu Vodní elektrárny Žydowo v Polsku
Společnost ČKD Blansko Holding, a.s., zvítězila ve veřejné soutěži a podepsala tak dne 17. 1. 2009 kontrakt v hodnotě 400 mil. Kč na generální opravu Vodní elektrárny Žydowo v Polsku. Jedná se o největší kontrakt v novodobé éře společnosti ČKD Blansko Holding, a.s.

Přečerpávací vodní elektrárna Žydowo je provozována od roku 1971 a je osazena dvěma vertikálními reverzními Francisovými turbinami typu FR25 a jednou vertikální klasickou Francisovou turbinou typu F30. Majitel elektrárny, společnost ENERGA, S.A., se rozhodl přistoupit k celkové modernizaci elektrárny. Zástupce investora zpracoval tendrové zadání a realizoval veřejnou soutěž na generální opravy jednotlivých bloků dodávek. Společnost ČKD Blansko Holding, a.s. ve veřejné soutěži zvítězila v rámci bloku GO mechanických částí stroje.

„Přečerpávací vodní elektrárny jsou velmi cenné energetické zdroje, které jsou důležitými prvky pro vyrovnávání bilance elektrické energie v rozvodných soustavách. Proto jejich spolehlivost, kvalita a disponibilita v potřebných časech jsou náročnou zkouškou kvality dodavatele. Investoři jsou při výběru dodavatelů a řízení projektu náročnější než u projektů budování nebo modernizací standardních vodních elektráren. To je důvod, proč si velmi ceníme vítězství v této mezinárodní veřejné soutěži na modernizaci 3 strojů vodní elektrárny Žydowo. Na druhé straně to potvrzuje a je uznáním naší kvality, zkušenosti a disponibility unikátních technologií pro práce přímo na strojovnách z ekvivalentních projektů realizovaných v uplynulých letech, jako například PVE Dalešice (4x 124 MW) nebo PVE Žiarnowiec (4x 188 MW).“ sdělil Vladimír Ježek, Ředitel divize Hydro v ČKD Blansko Holding, a.s.

V rámci kontraktu společnost ČKD Blansko dodá dvě nová oběžná kola s průměrem 4 500 mm pro reverzní Francisovy stroje, dále tři sady nových rozváděcích lopat, vč. jejich uložení. Vyměněny budou také pohybové mechanismy, nahrazeno a modernizování bude hydraulické ovládání rozvaděče, hydraulické čerpací agregáty a dodán bude také nový digitální regulátor. Již v tomto roce započne ČKD Blansko s opravou klasické turbiny, v dalších dvou letech bude pak pokračovat s opravou dvou reverzních strojů. Po provedení generálních oprav tak ČKD Blansko zvýší provozní spolehlivost stroje, sníží rizika neplánovaných odstávek elektrárny, zvýší její ekologické a bezpečnostní parametry a zvýší provozní parametry stroje.

ČKD Blansko Holding, a.s. je přímým pokračovatelem ČKD Blansko, strojírenské firmy s bohatou historickou tradicí. Počátky strojírenské výroby v místě sídla společnosti se datují od roku 1698. ČKD Blansko se již více než 100 let specializuje v produkci vodních turbín a poskytuje kompletní hydrotechnické vybavení vodních elektráren dle různých požadavků a specifik zákazníka. Významnou obchodní oblast tvoří rovněž těžké svisle soustruhy, tzv. karusely. Tyto soustruhy společnost sama využívá při obrábění rotačních dílů vodních turbín, což významně přispívá k ověřování jejich spolehlivosti, životnosti i k získávání zkušeností a poznatků pro jejich další rozvoj. Dceřiná společnost ČKD Blansko Wind se specializuje na dodávku moderních větrných elektráren na klíč. Ve spolupráci s finským partnerem nabízí jedno z nejmodernějších řešení v oblasti větrných elektráren využívajících planetovou převodovku Multibrid. Výrobní možnosti podniku umožňují zabývat se rovněž opracováváním svařenců podle specifických potřeb zákazníka. Turbíny, soustruhy a svařence z ČKD Blansko Holding jsou využívány po celém světě a nesou pečeť kvality českého strojírenství. ČKD Blansko Holding, a.s. je členem konsolidovaného celku skupiny J&T.


Kontakt:

Lenka Holubová
PR a Marketing
lenka.holubova@ckdblansko.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů