Úterý, 23. dubna 2024

Teplou Vltavu si vodáci budou objednávat po internetu

Teplou Vltavu si vodáci budou objednávat po internetu

Šumava - Vodáci budou smět letos splouvat Teplou Vltavu, když její hladina na vodočetné tyči na Soumarském mostě dosáhne minimálně 50 centimetrů.

Na řeku se smí navíc denně vydat maximálně 100 lodí, které budou vypouštěny po skupinách. A kdo chce mít jistotu, že se na ni dostane, musí si splutí rezervovat přes internet a zjistit si, v kolik hodin na něj přijde řada. Zaplatí za to 100 korun, systém ale zatím není spuštěný.

Příznivější zprávou je, že se od 15. března do 31. května otevře pro vodáky Vydra, a to z Modravy na Antýgl. Milovníci kol si zase užijí dalších 70 kilometrů cyklotras a stezek.

To jsou největší novinky nového návštěvního řádu šumavského parku, který v úterý schválila rada parku. Platit bude od 1. května.

Dokument upravuje, jak se v přírodě chovat, co je povoleno a co zakázáno. Správa parku se jej snažila prosadit dva roky, ale podařilo se jí to teprve nyní. Nahradí jím původní návštěvní řád z 90. let minulého století.

Nejproblematičtější byla právě příloha o splouvání.

„S limitem padesát centimetrů, což je o pět více, než tomu bylo dosud, problém nemáme. Zbytečné nám ale přijde plánované vypouštění lodí ve skupinkách v určenou dobu i systém registrace. Lidé budou naštvaní, že musí čekat na břehu, než na ně přijde řada,“ řekl včera předseda Svazu šumavských obcí František Nykles.

Novinku, na kterou se mohou vodáci těšit, je neomezené splouvání Vydry. Divoká řeka ale není rozhodně pro amatéry.

Ředitel šumavského parku František Krejčí je rád, že se podařilo nový návštěvní řád schválit. Česká republika tak zažehnala pokutu od Evropské komise. Ta jí hrozila v případě, že by se pravidla pro vodáky na Teplé Vltavě nezpřísnila a oni by dál unikátní řeku poškozovali.

„Podařilo se dosáhnout kompromisu a věřím, že to může být ukázka shody všech stran i v dalších jednáních,“ komentoval výsledek Krejčí.

Šumavští starostové schválení návštěvního řádu nezablokovali a souhlasili s ním. Nadšeni z něj ale už tak zdaleka nejsou.

„Není to společná dohoda, ale kompromis. Myslím si, že to povede k likvidaci jednoho druhu turistiky -vodáctví, které bylo na Šumavě tradicí,“ míní Zdeňka Lelková, starostka Stožce na Prachaticku. Požadovala proto ponechat limit pro splouvání na výši 45 centimetrů, protože půl metru vody bylo v řece v minulosti málokdy.

Dohoda? Ne, kompromis Starosta Modravy Antonín Schubert zase varuje před přílišným optimismem, protože další důležitá jednání správce parku a obce čekají. „Není to výsledek hesla parku konečně společně koncepčně, ale kompromis,“ dal za pravdu Lelkové.

Podle šéfa rady parku Jana Stráského umožnily schválení návštěvního řádu především šumavské obce, když ustoupily ze svých požadavků. „Některé body jednání budou ale ještě bolestivější než nový řád. Například plán péče o lesy má pro život na Šumavě a její budoucnost daleko větší význam,“ připomněl.

Nový návštěvní řád na druhou stranu otevřel i nové možnosti pro návštěvníky. Zrušil dočasně dosavadní klidové zóny, kam veřejnost nesměla chodit. Správa parku se nicméně bude snažit zhruba 85 procent těchto území převést do režimu, který by hlavně chránil přírodu a lidé by tam opět nemohli.

* Nový návštěvní řád

platí na Šumavě od 1. května

Podmínky splouvání Teplé Vltavy

Soumarský most hladina 50 cm

Denní limit 100 lodí

Rezervace přes internet za 100 Kč

Podmínky pro splouvání Vydry

Trasa z Modravy na Antýgl

Bez omezení od 15.3. do 31.5.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů