Čtvrtek, 28. března 2024

Ulice Sofie zavalily odpadky, vláda kvůli zápachu vyhlásila stav nouze

Ulice Sofie zavalily odpadky, vláda kvůli zápachu vyhlásila stav nouze

Ulice hlavního bulharského města Sofie se ocitly pod horami odpadků. Příčinou je spor mezi městem a firmou starající se o odvoz odpadu. Vláda kvůli zápachu v ulicích vyhlásila stav nouze. Podle opozice tím jen odvrací pozornost od svých korupčních skandálů a hospodářské krize.

Sofii trápí odpadky již řadu týdnů. Podle bulharského premiéra Sergeje Staniševa představují za současných stoupajících teplot vážná zdravotní rizika. Město je prý neschopné tento problém samo vyřešit. Radnice ale nařčení odmítá s tím, že situace se v poslední době znatelně zlepšila.

Smetí se na ulicích metropole začalo hromadit poté, co mezi městem a firmou, která měla odvoz odpadu na starosti, došlo ke sporu o finanční vyrovnání. O úklid smetí se sice stará jiná společnost, ta ale zatím nedokázala ulice zbavit nepořádku. 

Problematické je také to, že město může ukládat odpad pouze na jednu skládku. Ta je však  přeplněná. Popeláři ho proto musí odvážet na jiná úložiště v různých částech Bulharska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů