Čtvrtek, 28. března 2024

Luxfery - elegantní řešení osvětlení

Nedávno jsem navštívil v Brně předválečný činžák, jež má schodovou chodbu prosvětlenou velkým světlíkem a podestami před byty z luxfer. Elegantní a z hlediska úspor světelné energie velmi elegantní řešení.
Luxfery - elegantní řešení osvětlení

Luxfery - tradiční novinka
Při hledání alternativy k běžnému zasklení plochým sklem objevili architekti staronový stavební prvek - LUXFERY. Luxfery se ve stavebnictví používaly vždy, dnes se však vrátily s nebývalou intenzitou. Jejich nezaměnitelné vlastnosti, pevnost a řízený prostup světla se povedlo italským návrhářům rozšířit o moderní design. Dnes se tedy luxfery nepoužívají pouze pro uzavření stavebního otvoru s možností průniku světla, ale používají se zejména v interiéru. Nové modelové řady a nové technologie pro stavbu luxfer, udělují tomuto stavebnímu materiálu známku něčeho výjimečného a neopakovatelného, pokud si sami navrhnete skladbu různých formatů a barev luxfer. Z luxfer se dají složit různé obrazce, kdy tvar i forma podléhají jen vašim představám.

Foto: LUXFERY cz
Foto: LUXFERY cz

Nejčastější užití luxfer
Nejoblíbenějšími stavbami z luxfer jsou: Sprchové kouty a vanové zástěny, příčky oddělující kuchyň a jídelní kout, barové pulty, nebo třeba celé stěny mezi jednotlivými místnostmi. Pokud pak někam nemá být vidět, použijí se luxfery v satinovaném (matném) provedení. V místech, kde má být maximální množství světla, použijeme luxfery lesklé a v různých pastelových barvách, nebo úplně čiré. Nejhezčí kombinace vždy vznikají při kombinaci matných a lesklých luxfer, případně čtvercových a obdélníkových luxfer.

Technologické luxfery
Technologické luxfery, do jejichž řad patří zejména luxfery protipožární a pochozí, mají většinou čirý odstín a používají se specifickým způsobem. Pro použítí těchto speciálních luxfer je vždy vhodné kontaktovat odbornou firmu.

Foto: LUXFERY cz
Foto: LUXFERY cz

MENDINY - designové luxfery
Úplně samostatnou kapitolou jsou designové luxfery z kolekce MENDINY. Tato řada byla primárně navržena pro použití v interiéru. Jasné, moderní a hlavně neokoukané barvy podněcují představivost uživatelů. Luxfery Mendiny mají speciální, zrcadlící nástřik, který odráží světelné paprsky. Ty dopadají na povrch luxfery a zároveň zintenzivňují použité barvy. Barevná paleta je opravdu obdivuhodná od citrónově žluté, jedovatě zelené a odstínů modré, až po hřejivě medovou a temně fialovou. Je těžké si vybrat.

Foto: LUXFERY cz
Foto: LUXFERY cz

Stavební systémy luxfer
Na českém trhu je v současné době k dispozici několik stavebních systémů pro luxfery. Od klasického zdění, přes prefabrikované panely nebo Ezylay silikon systém. Tento systém například pro spojování jednotlivých luxfer vůbec nepoužívá maltu, ale pouze sytém hliníkových profilů, plastových křížků a pevnostní silikon. Jedná se o takzvaný suchý systém výstavby. Tyto moderní systémy jsou již poměrně sofistikované, ale ani běžné zdění se dnes už nedělá pomocí kolíčků a betonu. Výrobci a prodejci luxfer dnes už standardně dodávají originální zdící směs Vetromaltu, určenou pro zdění z nesavých materiálů, jakým je například sklo. Dál je vhodné použít vymezovací křížky pro zajištění pravidelných spár. Pomocí těchto originálních komponentů je možné i při klasické vyzdívce dosáhnout výborného konečného dojmu z postavené stěny. Vzhledem k tomu, že ne každý systém se hodí pro všechny typy stěn, je vhodné se vždy poradit s odborníky.


Led diodové pásky
A bombónek nakonec. Nejzajímavějším osvětlením dneška jsou jednoznačně led diody. Jejich použití se samozřejmě prosadilo i do luxferových stěn, které mohou být díky suchému způsobu výstavby Ezylay silikon systému, osazené led diodovým páskem v každé řadě luxfer.

ZDROJ:http://jiho.ceskestavby.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů