Sobota, 20. dubna 2024

Sedmá generace 2/2009: Až na dno kontejneru

V hlavním tématu druhého letošního čísla Sedmá generace přibližuje aktivity novodobých sběračů, kteří omezují vlastní dopad na životní prostředí mimo jiné znovuvyužíváním vyhozených věcí včetně potravin.
Sedmá generace 2/2009: Až na dno kontejneru

Kromě zachycení ideálního freeganského života bez krutosti představuje Adam Bedřich teorii i praxi takzvaného dumpster divingu neboli „potápění se do kontejnerů“. Vojtěch Pelikán pak s pomocí tuzemských freeganů odpovídá na otázku „Jak se žije z českého odpadu?“.  K záměrnému paběrkářství a příštipkaření se vztahuje i recenze dokumentárního filmu Agnès Vardové Všichni moji sběrači a já z pera Pavlíny Binkové. Do dobrovolně šetrného způsobu života patří i partyzánské zahradničení – pokud nevíte, o co konvenční přátelé Bédy Trávníčka přicházejí, přečtěte si článek „Ktož jsú boží zahradníci“ Jana Bočka.    

Jako obvykle ale i toto číslo 7G nabízí řadu jiných témat. Reportérka Zuzana Geryková tentokrát navštívila záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku, jejíž upracovaní zakladatelé se snaží odčiňovat naše hříchy na zvířatech. Tuzemské biokluby zprostředkující nákup potravin od místních zemědělců představuje eko-trendový stopař Petr Ledvina. V seriálu sledujícím osudy ekonomických disidentů nahlíží Naďa Johanisová do družstevního světa „gentlemana pohnuté doby“ Ladislava Feierabenda. Jan Keller si jako další heslo Abecedy prosperity vybral konvencionalizaci, na níž je dle něj založen veškerý lesk i bída moderní společnosti. V Kurzu mediální sebeobrany nás pak Petr Chmelař seznámí s dilematem, zda-li zdokonalování komunikačních technologií vede, či nevede ke spravedlivější globální společnosti.

Dlouholetá korespondentka 7G Ľuba Lacinová po čase promýšlí nové pohyby na GMO frontě a skepticky komentuje představu, že geneticky modifikované plodiny dokáží nasytit hladovějící země. Helena Paul v překladovém článku z časopisu The Ecologist rozebírá takzvaná biopaliva druhé generace a kriticky zodpovídá otázku, kde vlastně leží ona marginální půda vhodná k jejich pěstování. Biolog Richard Višňák se dále zamyslel nad související a neméně podstatnou otázkou, totiž proč a jakým způsobem chránit přírodu. A Jan Miessler si pak v recenzi na knihu Alana Weismana Svět bez nás zaspekuloval, jak by si příroda poradila s pozůstatky civilizace, kdyby lidé najednou zmizeli.

Závěr čísla je jako obvykle vyhrazen profilovému rozhovoru; socioložka Tereza Stöckelová se v něm podělila o názory na vládní politiku Strany zelených, výzkumné priority České republiky, ošidnou emancipaci českých žen nebo na ekonomickou krizi, která může otevřít prostor pro solidaritu. „Vy se jmenujete Sedmá generace a narážíte na to, že naše rozhodnutí by měla být dobrá i pro ty, kteří tu budou žít za sedm generací. Ale my v mnoha klíčových věcech nerozhodujeme ani z hlediska sedmi let! A můžeme to ještě vůbec dělat? Žijeme vůbec strukturálně v takových podmínkách, které to dovolují?“ ptá se Tereza Stöckelová.

Anotace všech textů čísla i soutěžní kvíz o předplatné 7G najdete stránkách www.sedmagenerace.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů