Pátek, 19. dubna 2024

V jižních Čechách začala vodácká sezona

V jižních Čechách začala vodácká sezona

České Budějovice - Na jihu Čech začala hlavní vodácká sezona. Kanoí, kajaků a raftů se na řekách vyrojilo mnohem více, než je na duben obvyklé. Podle vodáckých sdružení pomohlo pěkné počasí a dobrý stav vody. Kromě brzkého začátku sezony ale letos čeká vodáky i řada změn. Většina se týká nejoblíbenější české řeky - Vltavy.

"Protože na Vltavě jsou známé problémy, očekáváme, že někteří vodáci oželí Vltavu a vyrazí na jiné české řeky, které jsou taky pěkné," míní Pavel Lahodný ze sdružení Otavská platba. Mezi hlavní z nich patří mimo jiné velká vytíženost řeky, v létě se před jezy tvoří dokonce dlouhé fronty. Nově se navíc na horní tok Vltavy může vydat jen sto lodí denně. Vodáci, kteří si ho budou chtít sjet, se budou muset předem zaregistrovat a zaplatit poplatek.

Problémy nejoblíbenější české řece způsobí ale také stavební práce na protipovodňových opatřeních v Českém Krumlově. Obavy se souběhu stavby s vodáckou sezonou mají i představitelé města. "Město Český Krumlov jedná kontinuálně s povodím Vltavy a s dodavatelskou firmou a snaží se minimalizovat případné negativní dopady," uvedla mluvčí Městského úřadu Český Krumlov Jitka Augustinová.

Na druhou stranu podle zástupců povodí může pouze Vltava od Vyššího Brodu díky odpouštění z Lipna zaručit dost vody po celou sezónu. Kolem menších řek je navíc méně kempů, plavbu zde komplikuje i řada jezů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů