Čtvrtek, 25. dubna 2024

Welfare zvířat na ekofarmách bude pod přísnějším dohledem

Welfare zvířat na ekofarmách bude pod přísnějším dohledem

Spolek poradců v ekologickém zemědělství EPOS ČR vytvořil návrhy metodiky hodnocení životní pohody jednotlivých druhů hospodářských zvířat chovaných na ekologických farmách. Cílem metodiky je vytvoření systému hodnocení životní pohody zvířat a jeho následná aplikace v praxi. Návrh metodiky byl vytvořen na pracovních workshopech za účasti odborníků z různých oborů.

Metodiky byly připomínkovány pracovníky VÚŽV Praha Uhříněves a v současné době jsou ověřovány v praxi ve spolupráci s kontrolní organizací ekologického zemědělství Biokont CZ, s.r.o. Metodika si klade za cíl vytvořit systém hodnotících kriterií, kterým se zjistí úroveň životní pohody zvířat na ekofarmě. 

Jednotlivá hodnotící kriteria se zaměřují na úroveň splnění požadavků zvířat známých jako „Brambelových pět svobod“:  svoboda od hladu a žízně, nepohodlí, bolesti, zranění a onemocnění, stresu a strachu a svoboda projevit přirozené chování. Návrhy metodik byly vytvořeny pro hodnocení welfare koní, skotu, koz, prasat, dojnic, ovcí a drůbeže.

Vyhodnocování úrovně životní pohody welfare zvířat na ekofarmách bude následovat návrh a příjímání opatření na zvýšení životní pohody. Zahájení této fáze se očekává v roce 2010.

Návrh metodik pro hodnocení welfare jednotlivých druhů hospodářských zvířat je ke stažení na webové stránce www.pro-bioprojekt.cz.

Monitoring úrovně welfare je realizován v rámci projektu Ekologické zemědělství a zpracování biopotravin, který je financován Ministerstvem zemědělství. 

Více informací poskytne

Ing. Petr David

mobil: 774 710 391

mail: pdavid@eposcr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů