Čtvrtek, 28. března 2024

WATENVI - Česko-saské fórum životního prostředí i nový zákon o vodách

V současné době se vedou diskuse o novele zákona o vodách...
WATENVI - Česko-saské fórum životního prostředí i nový zákon o vodách

V současné době se vedou diskuse o novele zákona o vodách. Hovoří se také o tom, že se opět zvýší poplatky za odběr podzemní vody a vypouštění odpadních vod. A to nejen podle kvality, ale též podle množství. Uvedl to I. místopředseda SOVAK a předseda SVH ČR Ing. Miroslav Nováček.

Podle něj se v současné době platí za odběr kubíku podzemní vody dvě koruny. Z vybraných peněz jde 50 procent do státního rozpočtu, přesněji do SFŽP a další polovina končí v pokladně kraje, na jehož území se podzemní zdroj nachází. Například Brňané jsou zásobováni především z vodovodu Březová, který organizačně patří do Pardubického kraje. Podle Nováčka je to nelogické, neboť Pardubice nejsou pro Svitavsko a Březovou spádovým městem.

Například spolkové země v Německu a Rakousku si zachovaly hranice podle povodí, což dává lidem v souvislosti s vodou určitou sounáležitost. Pokud by se nechovali navzájem solidárně, neměli by dostatečně pohodlný život. „U nás zatím nejsou jasně stanoveny kompetence, za obor zodpovídá ministerstvo zemědělství, reguluje jej ministerstvo financí a snaží se o to také ministerstvo životního prostředí, neboť jdou přes něj dotace z OPŽP. Je to specialita České republiky, v jiných zemích má tento obor svůj vlastní resort nebo je přidružen k energetice či zemědělství,“ vysvětlil Ing. Nováček.

 

Při příležitosti Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI si Vás dovolujeme pozvat na Česko-saské fórum životního prostředí, které se koná 26. května 2009 v Brně.

Akce je připravována ve spolupráci se Společností na podporu hospodářství Saska.
V úvodní části jsou na programu přednášky k aktuální situaci v těchto oblastech:

  • ochrana před povodněmi,
  • čištění průmyslových odpadních vod a
  • fotovoltaika v Německu a v České republice.

Následně pak proběhnou workshopy, během kterých se mohou zúčastněné německé a české firmy zapojit do diskuze nebo vést individuální rozhovory se zájemci o spolupráci.

Tlumočení čeština-němčina je zajištěno.

Účast na akci je zdarma. Její součástí je volná jednodenní vstupenka na veletrh.

Program s přihláškou ke stažení (pdf, 140 kB) >>

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů