Čtvrtek, 28. března 2024

Horní Bečva chce příští rok vybudovat moderní odpadové centrum

Horní Bečva chce příští rok vybudovat moderní odpadové centrum

Horní Bečva na Vsetínsku příští rok vybuduje moderní sběrové centrum, do nějž budou moci její obyvatelé i chataři odkládat všechny druhy odpadů. Turisty hojně navštěvovaná obec si od něj slibuje, nejen jednotný systém, ale i to, že zamezí černým skládkám, které se v jejím okolí občas objeví. ČTK to řekl místostarosta Josef Blinka. Stavět se začne už na jaře příštího roku.

Sběrný dvůr Horní Bečva vybuduje na svém pozemku vyhrazeném pro podnikatelskou zónu. Stát bude téměř 25 milionů korun, většinu peněz ale získala z evropských fondů. Město za ně mimo jiné koupí i nové svozové auto, kontejnery, štěpkovač nebo kompostér. "Při současném stavu stavebních kapacit si myslím, že během půl roku by měl být hotový," poznamenal místostarosta.

Svoz komunálního odpadu si nyní obec zajišťuje sama, velkoobjemových a nebezpečných odpadků se pak lidé dosud mohou zbavit dvakrát do roka. "Chceme to do budoucna nahradit s vizí, aby to bylo přijatelné třeba i za deset nebo 15 let," poznamenal místostarosta.

Valašská obec, ve které žije přes 2400 lidí, těží z horské turistiky a upravené okolí bez černých skládek je pro ni klíčové. "Různé divoké skládky jsme soustavným tlakem zlikvidovali a věnovali jsme tomu obrovský čas i peníze," dodal Blinka.

Sběrný dvůr není jediným projektem, se kterým byla Horní Bečva úspěšná v žádosti o evropskou dotaci. Už nyní za ně staví například novou trasu pro cyklisty a příští rok se chystá v obci dokončit kanalizaci. Získat by je chtěla i na sportoviště u základní školy nebo na zvelebení obecního centra.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů