Čtvrtek, 28. března 2024

Oslavy 140-ti let hromadné dopravy v Brně

Oslavy 140-ti  let hromadné dopravy v Brně

 

 

Brněnská parní tramvaj v čele s lokomotivou Caroline na historické jízdě

Brněnská parní tramvaj v čele s lokomotivou Caroline na historické jízdě

{foto:D. Židlický}

Před 140 lety vyjela první koňská tramvaj z Brna do Králova Pole. Od té doby se píše historie veřejné dopravy v moravské metropoli. Toto významné výročí si Dopravní podnik města Brna připomene hned několika akcemi - slavnosti začnou už v pondělí 11. května.

Brno bylo po Vídni a Budapešti třetím městem v tehdejší rakousko-uherské monarchii, kde začala fungovat městská hromadná doprava. Jak se na území Brna vyvíjela během uplynulého půldruhého století a jak funguje dnes, ukazuje publikace Proměny - Brněnská doprava kdysi a dnes. Její křest včetně autogramiády se uskuteční v pondělí 11. května na náměstí Svobody stylově v historickém autobuse. „Knihu lze zjednodušeně charakterizovat jako srovnání historie a současnosti," říká mluvčí Dopravního podniku Hana Pohanová. Obsahuje 51 unikátních historických fotografií a stejný počet snímků pořízených na týchž místech v několika posledních měsících. „Velmi zajímavé je například srovnání historického a současného Mendlova náměstí nebo fotografie vybombardované budovy na Novobranské ulici z roku 1944, kde dnes sídlí Dopravní podnik," míní Pohanová. Kniha vyjde v nákladu 1000 kusů a bude stát 299 korun.

„Osahejte si" autobus i šalinu

Zájemci mohou publikaci zakoupit na výstavě 140 let MHD v Brně, kterou zahájí primátor města Roman Onderka v Galerii Vaňkovka jen o pár dní později - ve čtvrtek 14. května. V přízemí nákupního centra budou až do 31. května nainstalovány různé trojrozměrné exponáty - například makety vozů, které bude možné ovládat a pohrát si s nimi, součástky vozidel a různá jiná zařízení z historie dopravy.Chybět nebude ani jízdenkový automat, ve kterém si mohou návštěvníci zakoupit pamětní jízdenku a zároveň si ji označit v označovači," přislíbila Pohanová. Stánek Dopravního podniku navíc seznámí  se zajímavostmi z organizace městské dopravy a nabídne ke koupi upomínkové předměty. O víkendech po dobu konání výstavy pak budou na venkovní plochu od ulice Plotní přistaveny historické autobusy a trolejbusy i dispečerské vozidlo. „Lidé i děti si je zevrubně prohlédnou a vyzkouší si tam třeba i nasazování sběračů na troleje," přiblížil ředitel Vaňkovky Martin Kondrát.

Oslavy 140 let MHD v Brně budou pokračovat také v měsíci červnu. V rámci festivalu Brno - město uprostřed Evropy se 5. až 7. června uskuteční na náměstí Svobody slavnostní defilé historických i současných vozidel městské dopravy. Chystají se zároveň dny otevřených dveří ve vozovnách Pisárky (6. června) a Husovice (7. června), které letos rovněž oslavují kulatiny - pisárecká vozovna stočtyřicet a husovická osmdesát let od svého vzniku.

ZDROJ:www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů