Pátek, 29. března 2024

ZÁHADA: Příroda přetočila plameňákům v zoo biologické hodiny

ZÁHADA: Příroda přetočila plameňákům v zoo biologické hodiny

Přestože obvykle začínají plameňáci snášet vejce začátkem května, letos už jsou ptáci na světě.

“Plameňáci snáší jedno vejce, na kterém sedí okolo třiceti dní, než se vylíhne mládě. Hnízdit přitom začínají obvykle začátkem května,“ říká zoolog jihlavské zoo Aleš Toman. Jenomže právě v Jihlavě letos plameňáci postavili veškeré teorie na hlavu.

Vejce snesli už v dubnu a přesně na prvního máje přišel na svět první letošní pták. “Teď už jich máme pět, další se mají vylíhnout každým dnem,“ dodává Toman.

Co neobvykle brzký nástup mateřských pudů u jihlavských plameňáků probudilo, přitom zůstává záhadou. “Zřejmě to bylo neobvyklé počasí, ale i to dokáže hnízdění uspíšit obvykle tak o týden, maximálně dva. Měsíc je opravdu neobvykle dlouhá doba,“ tvrdí Toman.

V jiných zahradách přitom nic podobného jako v Jihlavě nezaznamenali. “Byl jsem před pár dny v pražské zoo a tam plameňáci ještě nehnízdili. A podobné zprávy mám i z jiných zahrad,“ tvrdí Toman.

Malým plameňákům v jihlavské zoo ale brzký příchod na svět nijak neublížil. Naopak, mají se čile k světu a těší se na zbylé sourozence, kteří přijdou na svět co nevidět.

Zdroj: http://tn.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů