Pátek, 29. března 2024

ÚOHS zkoumá zakázku na odstranění ekologických škod

ÚOHS zkoumá zakázku na odstranění ekologických škod

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení kvůli státní zakázce na odstranění ekologických škod. Serveru Aktuálně.cz to řekl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. Hodnota zakázky může převýšit 100 miliard korun.

Úřadu podala podnět česká pobočka protikorupční organizace Transparency International, která na rizika rozsáhlého projektu na vyčištění stovek míst kontaminované půdy či podzemní vody od počátku upozorňuje. Podle informací ČTK se na ÚOHS obrátila i jedna z firem, které se tendru zúčastnila. Správní řízení zahájil úřad před týdnem.

Do finále veřejné soutěže postoupily tři společnosti: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Do srpna mají předložit své finanční nabídky, podle nichž ministerstvo financí určí vítěze a předloží výsledky vládě.

Jestli do té doby prověřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže skončí, není podle serveru v tuto chvíli jasné. Podle Chalupy se může práce kontrolorů protáhnout, protože jde o složitý případ.

Celkem se do tendru přihlásilo šest firem. MF předpokládá, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům.

Zakázku se chystá prověřit i nová úřednická vláda Jana Fischera.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů