Úterý, 16. dubna 2024

Na jezu ve Zlaté Koruně vzniká malá vodní elektrárna

Na jezu ve Zlaté Koruně vzniká malá vodní elektrárna

Zlatá Koruna - Ráz krajiny nebude kazit šedivý objekt nevalného vzhledu.

Nová vodní elektrárna roste na jezu u Zlaté Koruny. Plně funkční by měla být na jaře příštího roku.

„Vodní elektrárna se zde plánovala více než deset let. Konečně se tedy přistoupilo k realizaci,“ řekl starosta Zlaté Koruny Milan Štindl. „Původně ji mělo v plánu Povodí Vltavy, následně soukromý investor,“ dodal.

Soukromým investorem se stal Augustin Veis, který již jednu vodní elektrárnu na Českokrumlovsku vlastní. Nachází se na jezu Kovář na Malši v Mostcích u Kaplice.

„Majitelem je děda, ale dělá to v podstatě celá naše rodina. Malou elektrárnu u Kaplice si děda postavil ještě před revolucí. Napsalo se to tedy na něj, protože to má již nějakou svoji historii. Je to takový rodinný podnik,“ řekl vnuk majitele Ondřej Kouba.

Podle jeho slov se počítá se spuštěním zhruba v březnu roku 2010. „Budeme na tom nyní pracovat celý rok, snad se to podaří stihnout. Záleží, jak rychlá bude kolaudace,“ řekl Kouba.

Postavit si ale vodní elektrárnu, i poměrně malou, není samozřejmě nic jednoduchého. Hlavní jsou peníze. Takový projekt se pohybuje v řadách deseti milionů korun.

„Když má firma hodně peněz, tak si v klidu podobnou elektrárnu zainvestuje, protože ví, že se peníze za deset patnáct let vrátí. My jsme si samozřejmě museli vzít půjčku,“ řekl Kouba.

Jak ale sám potvrdil, v dnešní době finanční krize není úplně nejjednodušší si půjčit tolik peněz.

„Museli jsme prodat i nějakou movitost, abychom dali dohromady alespoň hodně malý kapitál. Aby nám vlastně banka vůbec půjčila. Nebylo to jednoduché,“ popsal vnuk majitele.

Nikdo se nemusí bát, že by na řece vyrostl ohavný šedivý objekt. „Máme to domluvené a vymyšlené, aby elektrárna nijak nekazila ráz místa. Bude mít šikmou střechu s taškami. Žádný betonový objekt,“ dodal Kouba.

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů