Čtvrtek, 28. března 2024

Česko bude mít most pro medvědy

Česko bude mít most pro medvědy

Do Česka budou bezpečně chodit slovenští medvědi a vlci. Dostanou svůj most za stovky milionů

Česko bude mít svoji první medvědí dálnici. Dlouhá bude sice jen pár metrů, v šířce si s ní ale žádná jiná cesta nezadá. Ministerstva dopravy a životního prostředí se dokonce kvůli jedinečnému přechodu pro zvířata více než rok přou. Pokud zvítězí ochránci přírody, cesta bude široká osmdesát metrů.

Žádný podobný most přes silnici dosud v Česku nestojí. Vyrůst má nedaleko Mostů u Jablůnkova na hranicích Česka a Slovenska, překlene hlavní tah na hranice. "Z hlediska migrace zvířat je tato oblast vedena jako zóna jedna. Čili mimořádně významná," popsal náměstek ministra životního prostředí (MŽP) František Pelc.

I když medvědi v hojnějším počtu v oblasti trvale nežijí, obří přechod má zajistit, aby mohli chodit do českých lesů. S nimi i vlci či rysové.

Jenže původní návrh na čtyřicet metrů široký přechod je podle MŽP příliš skromný.

Cena by se ale z původních 250 milionů korun vyšplhala na více než 400 milionů. Kvůli neshodám dokonce včera vyrazili zástupci ministerstev na tříproudý úsek silnice, kde má přechod vyrůst. Na místě se dohodli, že čtyřicet metrů je málo a postavit osmdesát technicky nepůjde.

"Budeme hledat kompromis. Do šesti týdnů by měli experti navrhnout nový rozměr," popsal mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Až přechod vznikne, porostou na něm traviny a keře, aby zvířata měla pocit, že jsou stále v přírodě. Kolik z nich po mostě půjde, budou pozorovat ochranáři, není ani vyloučeno, že medvědy a vlky spočítá čidlo. Menších přechodů je v Česku jen několik. Ministerstvo životního prostředí má kvůli tomu nakreslenou i speciální mapu. V příštích letech by mělo pro zvířata vyrůst až několik tisícovek přechodů.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů