Pátek, 19. dubna 2024

Evropští experti budou jednat o zavádění směrnice o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik

Evropští experti budou jednat o zavádění  směrnice o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik

Ve dnech 25. - 26. května  se v Brně uskuteční tématický workshop pracovní skupiny “Povodně“. Evropští experti na povodňovou ochranu budou  diskutovat o  prvních krocích  členských států  EU při zavádění nové evropské směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik.

 

Odborníci  se  budou v rámci workshopu  zabývat  zejména předběžným vyhodnocením povodňového rizika a dále navazujícím mapováním a tvorbou plánů pro zvládnutí  povodňových rizik v oblastech s významným povodňovým rizikem.

 

Delegáti budou také diskutovat o tom, jak využít zkušenosti a poznatky z průběhu historických povodní, o stanovení povodňového rizika pro všechny typy povodní, kterými jsou  členské státy postihovány, způsobech informování veřejnosti, poskytování informací v rámci EU, propojení s  existujícím plánováním v oblasti vod a územím plánováním i s ohledem na vývoj klimatu v Evropě.

 

Pracovní skupina „Povodně“  vznikla  před 2 lety v rámci Společné implementační strategie  vodní politiky k podpoře zavádění již zmíněné směrnice 2007/60/ES a schází se dvakrát ročně.  K hlubší výměně  zkušeností se zaváděním této směrnice pak slouží tématické workshopy. 

 

„První workshop k povodňové směrnici proběhl v září 2008 v irském Dublinu, druhý pořádá české předsednictví právě v Brně, kde současně probíhá Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh WATENVI, největší vodařská akce v České republice,“ upřesňuje Veronika Jáglová, ředitelka odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí. Součástí veletrhu WATENVI bude i tradiční venkovní expozice praktických ukázek protipovodňových opatření  a také mezinárodní konference s názvem Principy ochrany před povodněmi ve světě s řadou zahraničních přednášejících.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů