Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ani drobné elektrospotřebiče do popelnice nepatří

Ani drobné elektrospotřebiče do popelnice nepatří

To, že na skládku nepatří staré televizory a lednice, už se většina Čechů dávno naučila, ale s drobnými elektrospotřebiči, jako jsou mobilní telefony, holící strojky nebo třeba „spořící“ zářivky, už si tolik hlavu nelámou. Podle průzkumu, který probíhal na šestnácti pražských městských částech 20 % občanů vyhazuje běžně drobné elektrospotřebiče do směsného odpadu a 5 %  tak činí občas, nebo neví, jak s tímto odpadem zacházejí.

U zářivek je situace o něco lepší, do směsného odpadu je vyhazuje pravidelně nebo příležitostně dohromady 14 % dotázaných, ale vzhledem k obsahu velmi nebezpečných látek, je tato situace stále neuspokojivá. Přitom se lze těchto vysloužilých elektrozařízení snadno zbavit odevzdáním do prodejen nebo sběrných dvorů, kde za tuto službu není vyžadován žádný poplatek. Důvodem je, že ji mají občané vlastně předplacenou zahrnutím recyklačního poplatku do ceny nového výrobku.

Relativně nejlepší situace je u baterií, se kterými nesprávně zachází 12 % občanů, ale i toto číslo je překvapující vzhledem k masivní kampani a velmi jednoduchému způsobu třízení tohoto odpadu. Kromě výše zmíněných sběrných míst přibývají v tomto případě ještě školy, městské úřady a další instituce, kde nalezneme speciální sběrný box.

Dotazníková akce, ze které pocházejí výše zmíněné výsledky, byla realizována v rámci kampaně ke Dni Země Magistrátu Hlavního města Prahy (ve spolupráci s Ekocentrem Koniklec) a Pražských služeb a.s., která probíhala od 16. 4. do 16. 5. 2009. Celkem bylo osloveno 225 občanů z 16 městských částí. Občané zde byli informováni nejen o správném zacházení s elektroodpadem a bateriemi, ale o dalších problémech v oblasti třídění odpadu. Bylo osloveno přes 3500 Pražanů a zodpovězeno okolo 1270 dotazů, z nichž velká část se týkala bioodpadu, o který se občané stále více zajímají.

Celkově se úroveň informovanosti obyvatel výrazně zvyšuje, což dokazuje i nárůst množství elektroodpadu odevzdaného v rámci zpětného odběru za poslední čtyři roky z nuly na 4,2 kg na obyvatele, čímž se nám podařilo splnit závazky vůči EU.

Lucie Vančurová, ČSOP Koniklec

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů