Čtvrtek, 28. března 2024

Severní Morava má nejšpinavější ovzduší z celé Evropy

Severní Morava má nejšpinavější ovzduší z celé Evropy
Unikátního pokusu, jak změřit vliv ovzduší na zdraví, se zúčastnili strážníci a úředníci z Prahy, Karviné a Ostravy. Výsledky dopadly katastrofálně pro severní Moravu, která má údajně nejhorší vzduch z celé Evropy. Diagnóza lékařů zní: otrava vzduchem.

Statisíce lidí tam vdechují až šestkrát více karcinogenů než v dopravou zatížené Praze. Hrozí jim vážné zdravotní potíže končící i smrtí. Výzkum dělají vědci z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd a nyní přišli s prvními výsledky.

Ty získali pomocí dvou speciálních monitorů, které vybraní muži, aktivní nekuřáci z řad strážníků a úředníků, nosili neustále na sobě. Do první etapy výzkumu se v únoru a březnu zapojilo 70 úředníků Krajského úřadu v Ostravě a 23 karvinských strážníků. 65 městských policistů z Prahy sloužilo pak vědcům jako kontrolní skupina.

Vědce nejvíce zarazilo, že ostravští úředníci, kteří většinu času tráví v místnostech, jsou vystaveni třikrát většímu množství karcinogenů než strážníci z Prahy, kteří se pohybují převážně venku. Jejich kolegové z Karviné dokonce nadýchali šestkrát více rakovinotvorného benzo(a)pyrenu.

Na otráveném vzduchu na Ostravsku a okolí se nejvíce podílí velká koncentrace těžkého průmyslu a hutě. Výzkum bude pokračovat v dalších dvou etapách. Vědci chtějí zjistit, jak znečištěné ovzduší ovlivňuje zdravotní stav lidí a jak mění jejich genetický materiál. Konečné výsledky by pak měly hejtmanství pomoci prosazovat opatření, která by zmírnila negativní vliv ovzduší. Například chtějí apelovat na pojišťovny, aby obnovily pobyty dětí v přírodě.

Jak špinavé ovzduší ovlivňuje zdraví

● ohrožuje zdravý vývoj ještě nenarozených dětí

● časté dýchací potíže u dětí, za poslední roky obrovský nárůst astmatiků a alergiků; na Ostravsku je až čtyřikrát více dětského astmatu než jinde v republice

● snížení odolnosti organismu, který pak snadněji podlehne infekcím

Co je benzo(a)pyren?

Benzo(a)pyren patří ke karcinogenním polycyklickým aromatickým uhlovodíkům (naměřené hodnoty jsou v nanogramech na metr krychlový). Hodnota vyšší než jeden nanogram poškozuje genový materiál.

Koncentrace benzo(a)pyrenu

Praha 0,80

Ostrava 2,55

Karviná 6,60

Autor: Ivana Žáková
Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů