Pátek, 29. března 2024

Poptávka po energii do roku 2030 stoupne o 44 procent

Poptávka po energii do roku 2030 stoupne o 44 procent

Celosvětová poptávka po energii by se do roku 2030 měla zvýšit o 44 procent zejména díky růstu v rozvíjejících se zemích, jako jsou Rusko a Čína. Předpověděl to americký Úřad pro energetické informace (EIA).

Současná hospodářská krize sice zasáhla spotřebu energie, podle EIA by však očekávané oživení světové ekonomiky v příštím roce mohlo znovu nastartovat poptávku po energii a zvýšit její ceny.

Průměrná cena ropy se podle prognózy úřadu v roce 2015 zvýší na 110 dolarů za barel z letošních 61 dolarů. V roce 2030 by se pak měla vyšplhat až na 130 dolarů. Podíl ropy na celosvětových dodávkách energie by měl ale do té doby klesnout na 32 procent ze zhruba 36 procent v roce 2006.

Nejrychleji by měly v tomto období růst dodávky energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou slunce a vítr. Jejich podíl na celkových dodávkách by se měl vyšplhat na 11 procent, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů