Čtvrtek, 28. března 2024

Ve studených vodách u Irska byly objeveny skvěle zachovalé korálové útesy

Ve studených vodách u Irska byly objeveny skvěle zachovalé korálové útesy

Ve studených vodách u západního pobřeží Irska byly objeveny korálové útesy, o nichž vědci mluví v superlativech. Některé z nich se tyčí z mořského dna až do výše 100 metrů.

Podle informací Národní Irské univerzity bylo asi 40 korály pokrytých podmořských valů objeveno na ploše o rozloze 200 kilometrů čtverečních na jižním konci Porcupinské mělčiny v Atlantském oceánu.

Jsou to, podle Anthony Grehana, zoologa z této vysoké školy,  nejpůvodnější, dobře prosperující, a proto senzační příklady studenovodních korálových útesů, s jakými se setkal za téměř deset let průzkumu v irských vodách.
    
Zatímco korálové útesy jsou běžnější v teplých vodách Austrálie, Malediv a v Karibském moři, stále častěji jsou nalézány i ve studených vodách. Například u pobřeží Norska existuje podle Environmentálního programu OSN (UNEP) 2 tisíce čtverečních kilometrů takových korálových útesů.

Některé studenovodní korálové útesy, které vědci nalezli, však nebyly v příliš dobrém stavu. Hrozbu pro korály ve studených vodách představují ryby žijící při dnech rybářských lodi, těžba nafty a zemního plynu, znečištění vod vůbec a instalace kabelů a potrubí.
    
Studenovodní koráli byly nalezeni v Tichém, Indickém i Atlantském oceánu, většinou je možné se s nimi setkat, když rybáři najdou jejich vzorky zapletené v rybářských sítích.

Poškození korálových útesů se zaceluje jen ztěžka

UNEP na webové stránce věnované studenovodním korálům tvrdí, že většina dosud sledovaných útesů vykazuje známky poškození. Pokud je zlepšení stavu nebo zotavení korálových útesů vůbec možné, může trvat řadu desetiletí až celé století než poškozený útes znovu získá svou ekologickou funkci. Podle UNEP totiž rostou studenovodní koráli pouze o 4 až 25 milimetrů za rok. Teplovodní koráli narostou kolem 150 mm za rok.

Ve sdělení Národní Irské univerzity se praví, že některé ze žijících korálů objevených u břehů Irska měří až dva metry, poloviční výška však je obvyklejší.  Grehan sdělil, že objevené útesy jsou ideálním kandidátem na vyhlášení zvláštního chráněného území.

Irská vysoká škola na studii spolupracovala s pařížským Výzkumným ústavem pro využití moře.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů