Pátek, 29. března 2024

Budou i v Čechách lesní mateřské školy?

Budou i v Čechách lesní mateřské školy?

Občanské sdružení Ekodomov zve rodiče dětí ve věku 3 - 6 let, kteří mají zájem o zápis do Dětského dopoledního klubu ŠÁRYNKA inspirovaného lesní mateřskou školou, na první informační schůzku, která se bude konat v pondělí 8.6. 2009 od 17 hodin v Praze 6 - Dejvicích.

Zatím jsme klub

Od září 2009 o.s. Ekodomov zahajuje provoz Dětského dopoledního klubu Šárynka inspirovaného lesními mateřskými školami, které jsou již několik desetiletí úspěšně provozovány v Německu, Švédsku a v dalších zemích Evropy. Lesní mateřské školy jsou nejčastěji nazývány v němčině „Waldkindergarten“, anglicky pak „outdoor preschool / nature preschool / forest kindergarten“. Počátek historie lesních mateřských škol sahá do 50. let minulého století. Idea první lesní mateřské školy vznikla v Dánsku, kde paní Ella Flautau se svými dětmi a s dětmi sousedů pravidelně trávila čas v blízkém lese. Toto jednoduché řešení nedostatku míst v klasických mateřských školách se rozvinulo v pravidelnou dopolední péči o děti.

Zatímco v zahraničí je tato forma předškolních zařízení denní péče státními institucemi vítaná, podporovaná a rodiči vyhledávaná, v České republice se s výhodami a možnostmi tohoto druhu předškolní péče teprve seznamujeme. Jedna z prvních zmínek o lesních mateřských školách se v českých periodikách objevila v článku Evy Labusové „Venku za každého počasí“, který vyšel ve čtvrtletníku Aperio 03/2006. V říjnu 2008 byl pak na toto téma pod názvem „Mateřská škola jinak“ zveřejněn článek Karolíny Vitvarové-Vránkové v týdeníku Respekt.

Lesní mateřské školy v Čechách

O rozvoj a šíření myšlenky lesních mateřských škol v Čechách se výrazně zasazovala nedávno zesnulá paní Emilie Strejčková, zakladatelka a po deset let ředitelka pražského ekologického centra Toulcův dvůr. Emilie Strejčková byla koordinátorkou výzkumu „Odcizování člověka přírodě“. V roce 2004 zahájila činnost ekologicky orientované dvoutřídní mateřské školy „Semínko“ při Toulcově dvoře a usilovala o zřízení třetí třídy mateřské školy, která by fungovala na principech lesních mateřských škol. Její snahy však narazily na nevoli úředníků odvolávajících se na přísné hygienické normy evropské unie. Paradoxně však samotná Evropská unie problém s lesními mateřskými školami nemá, což dokazuje i skutečnost, že jejich počet rok od roku v západních zemích Evropy roste. Například v sousedním Německu vznikaly první lesní mateřské školy od roku 1968. Statut oficiální denní předškolní péče jim byl pak uznán roku 1993. Od té doby jsou tzv. Waldkindergarten plnohodnotnou variantou ke klasickým mateřským školám. Jen roku 2005 jich bylo v Německu kolem 450, přičemž některé z nich nabízejí kombinovanou formu lesní mateřské školy a tradiční školky, kdy celé dopoledne tráví děti venku v přírodě a odpoledne pak v interiéru školky.

Mnohé zájemce o problematiku lesních mateřských škol možná překvapí skutečnost, že v České republice již jedna vlaštovka - „outdoorová“ školka - existuje. “Zelená školka“ na Liberecku zahájila svou činnost zásluhou Lindy Kubale, která ve vší skromnosti bez publicity a velké parády na podzim roku 2007 otevřela toto předškolní zařízení na svém statku. Jak sama Linda Kubale říká, „školku jsme v žádných médiích neprezentovali, nebylo to zapotřebí, naplnili jsme ji místními dětmi, její založení vyplynulo z požadavků rodičů a rodičovských iniciativ“. Díky shodě okolností, které Lindu přivedly zpět do Prahy, může nyní Linda Kubale stát i u zrodu Dětského dopoledního klubu Šárynka.

Stavíme na pevných základech

Idea Šárynky byla dále formována autory výzvy „Zpátky pod stromy“, kterou koordinuje Eva Rázgová (www.iris-ops.cz), redaktorka internetových portálů www.magazin.my-family.cz, www.zviredoma.cz, dále ideami Kateřiny Jančaříkové, která se zasazuje o rozvoj výchovy dětí ve volné přírodě, je vedoucí Centra ekologického vzdělávání a výchovy PedF UK katedry biologie a ekologické výchovy a je autorkou publikace ekologické výchovy Ekolístky. Praktickými zkušenostmi přispívá i Tereza Vošahlíková, která je v současné době na dlouhodobé praxi v německé lesní mateřské škole nedaleko Hamburku.

Více informací o chystaném klubu Šárynka naleznete na stránkách www.ekodomov.cz, které budou postupně doplňovány a rozšiřovány.

 

Kontaktní a odpovědná osoba:

Kateřina Hodková, koordinátorka projektu Šárynka - dětský dopolední klub

e-mail: katerina.hodkova(at)ekodomov.cz

tel.: 603 148 524

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů