Pátek, 29. března 2024

Irsko - Měděné pobřeží

Měděné pobřeží dostalo své jméno od dolů na měď pocházejících z 19. století.

 

Irsko - Měděné pobřeží

 

Medene pobrezi v Irsku
Zhruba 25 km dlouhý pás území podél mořských zátok a pláží je ohraničen skalnatými výběžky mezi městečky Tramore a Durganvand.

V celém zdejším hrabství Waterford mnoho turistů není a ještě méně jich jezdí na V místní turistické kanceláři mi doporučili cyklistický obchod, kde lze kolo zapůjčit. Ukázalo se, že tam takovou službu už dlouho neposkytují. Dostala jsem odkaz na jiný. Tentokrát  zaměřený obecně na outdoor, ale mám opět smůlu. Těch několik málo bicyklů, co mají, je půjčeno na celý týden. Představa krásných cyklovýletů se pomalu hroutí a zklamaně přemýšlím, co dál. Jeden ze zákazníků na mé zklamání reaguje: "Já kolo mám. Sice je polámané, přehazovačka přeskakuje, ale půjčil bych vám ho. Potíž je v tom, že jedu dnes na dovolenou a nebudu dva týdny doma". "Tak by ho paní potom mohla nechat zde v obchodě", přidá se prodavačka, které je zřejmě také líto, že mi neposloužila. A už s dobrodincem nasedám do auta. Dovezl mě k sobě domů a předal mi horské kolo a odjel. Nenechal mi svoji adresu ani si nevzal moji. Spěchal ještě do práce. Jen mi ukázal směr cesty a popřál hezký výlet. Zírám. Na takové jednání nejsem zvyklá.

liduprazdne plaze ...

Cyklovýlet k pobřeží

Z města Waterford se vydávám po nové silnici, vybudované za pomoci fondu EU, do městečka Tramore. Každé šlápnutí, rup, praskne v přehazovačce a noha nadskočí. Na tohle si budu muset zvyknout po dobu celých 120 kilometrů. A jsem u moře. Na písčitých plážích,  přestože je krásný slunný den, mnoho lidí není. VK vesničce Annestown už projíždím krásnou krajinou porostlou trsy trávy. Míjím pastviny, pole, farmy či zemědělské usedlosti. Za zatáčkou blízko Annestownu  se objevuje skrytá zátoka. Na strmých útesech lze rozpoznat zbytky hradeb. Kdysi tady stála pevnost. Nádherná písčitá a liduprázdná pláž přímo láká k odpočinku. Tlačím kolo až k moři, odpočívám na kameni a zapomenu na čas. Příliv mořské vody už olizoval velký talíř kola, když jsem si toho všimla. Rychle popadnu stroj a vybíhám z vody, kterou mám už nad kolena. Vesnice tvoří nyní však jen několik nádherně upravených domů. Bohužel je známá i tím, že prý jako jediná v celém okolí nemá hospodu. Prý jich zde bylo v minulosti dost. Hlavně pro vojáky z místních kasáren. Kvůli neustálým hádkám se majitel půdy rozhodl odebrat všem hospodám licenci.

Z Annestownu vede cesta neustále nahoru a dolů.  Velmi často zastavuji, protože se musím podívat na tu krásu kolem. Pobřeží člení skalnaté útesy rudě zbarvené horniny. Tak tady se všude se těžila měď. Cestu lemují zbytky staré opuštěné továrny na její zpracování. Právě zde na pobřeží lze nalézat fosílie a při pozorování účinků doby ledové se posunout zpět zhruba o 460 milionů let.Zastavuji se na jedné z vyhlídek. Ve výhledu však brání drátěný plot, který lemuje celé pobřeží. Mou nespokojenost pozoruje starší muž a varuje: „Ten plot tady musí být, nechoďte mimo něj, stačí špatně šlápnout, spadnete do díry, kde se kutalo a nikdo vás už nenajde". Dáváme se do řeči. Jmenuje se George a užívá si penze. Celý život strávil v cizině na montážích, našetřil si. Teď cestuje v obytném autě a poznává svou zem. Vypráví o kultuře své země a udržování národních tradic. "I v  této době plné technických převratů je nutné nacházet druhý pól, aby byl člověk vyvážen", říká a jako příklad dává používání starého irského jazyka. Stát teď podporuje jeho užívání. Také nápisy informačních cedulí jsou dvojjazyčné.  Pan George mě zve na výlet do nedalekých hor lemujících obzor - Comeragh mountains. Tam prý jsou výhledy ještě unikátnější. 

Čeká na mě vesnička Strandbally s  písčitou  pláží v zátoce Strandbally Cove. Zdejší skalnatá stráň je porostlá duby a jasany.  Asi sedm kilometrů dál po pobřeží se nachází Clonea Strand, další malebná pláž. To už zbývají asi jen tři kilometry do Dungarvanu. To je největší přímořské městečko v hrabství, opatřené opevněním a pevností. .

rozeklane utesy

Měděné pobřeží - Geopark, Warterford, Irsko

Měděné pobřeží získalo v r. 2001 status evropského geoparku jako vyjímečné vulkanické geologické oblasti a  velmi významnou historii, týkající se zejména v 19. století těžby mědi. V r. 2004 získalo od UNESCO status globálního geoparku. Každá ze zátok má svůj vlastní příběh. Pobřeží se utvářelo po 460 milionů let a za tu dobu se podél něho objevily roztroušené dolmeny, stojící kameny, opevnění a hrady. Jsou zde cesty, jezera a pobřeží vhodná k rybolovu, jeskyně k objevování, vlny k surfování. Pobřeží je zároveň přírodní muzeum geologických záznamů. Vulkány, oceány, pouště i pevninský ledový příkrov, to vše v konečné fázi vytvořilo dnešní skály. Osm pláží lze objevovat také z kajaku stejně jako ostrůvky a jeskyně podél pobřeží. Příležitosti k rybaření jsou nabízeny ve vesnicích Kilfarrasy, Bunmahon a Strandbally. Lodě k pronajmutí jsou dostupné z Durganvanu a Dunmore East. Během chůze po pobřeží je možno shlédnout Bog a Fenor, přírodní zásobárny močálové flóry a fauny. Rodiny s dětmi se mohou seznámit na farmářským životem na Copper Coast Mini farmě v obci Fenor. Ve vesnici Bunmahon se nachází geologická zahrada.

ZDROJ: www.hedvabnastezka.cz, A.Žákovská, ráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů